Mindre pengar till djurskyddskontroll

Tillsynen över djurskyddet ska förstärkas. Så sa Stefan Löfven i regeringsförklaringen då han tillträdde som statsminister men i vårens budget får länsstyrelserna 30 miljoner mindre för djurskyddskontroller.

Från och med nästa år blir det ännu svårare för länsstyrelserna att hinna med alla djurskyddsärenden. De extra anslag på 30 miljoner om året som från 2012 förstärkt länsstyrelsernas djurskyddskontroll försvinner. För länsstyrelsen i Skåne innebär det till exempel att fem till sex tjänster försvinner.

Linda Maria Vonstad, ordförande i Djurskyddet Sverige är missnöjd.
-Vi har länge flaggat för att resursfrågan måste lösas för att djurskyddskontrollen ute på länsstyrelserna ska funka. Det räcker inte med att de som jobbar på länsstyrelserna är kompetetenta och engagerade om pengarna inte räcker för att bedriva en kontroll värd namnet.