Julen är godisets högtid, åtminstone för oss människor.
Men våra fyrfota vänner mår inte så bra av knäck och choklad, snarare tvärtom.
Varför inte göra ditt eget hundgodis till jul?
Det vi människor gillar är sällan det bästa för hunden. Somligt kan rent av vara farligt. Hundar kan bli rejält sjuka av bland annat choklad.
Kanske vill du ändå bjuda hunden på något extra gott i jul, något som är lika hemkokt som kola men mer anpassat för hundens mage och näringsbehov.
Att göra sitt eget hundgodis behöver inte vara så krångligt. Den stora fördelen med hemlagade hundsnacks är att du vet precis vad som är i dem.
På Djurskyddet Sverige arbetar vi som bekant med djurskyddsfrågor och förordar alltid svensk köttråvara, gärna ekologisk. För djurens skull.
Recepten kommer från några av våra djurvänner i bloggosfären.
Torkad blodpudding
1. Skär blodpuddingen i små tärningar.
2. Sätt på ugnen på låg värme – cirka 100 grader.
3. Lägg bitarna i en bakplåtspappersinklädd ugnssäker form.
4. Torka godisbitarna mellan 30 minuter till ett par timmarm beroende på hur torra du vill att bitarna ska vara. Känn efter själv när konsistensen är sådan som just din hund gillar.
5. Färdiga att avnjutas av din hund.
Källa: Hundpromenarder Uddevalla
Karins levergodis
400 g lever (kalv- eller nötlever)
2 dl vetemjöl
2 dl vatten
1. Mixa i en matberedare till en lös smet.
2. Bred ut på bakplåtspapper på ungsplåt.
3. Grädda i ugn 20 min på 180 grader.
4. Låt svalna och klipp eller skär bitar. Klart!
Källa: Holmstorp.vimeddjur.se
Mominokis köttfärskakor
1,5 dl Rismjöl
450 g nötfärs
1-2 hackade morötter
2 msk linfröolja
ett ägg
1. Blanda ingredienserna och knåda väl. Kavla ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt.
2. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
3. Skär i småbitar och förvara i frysen, tina i kylen när du vill bjuda din hund på något extra gott.
Källa: Shibainfo.com
Text: Mia Sahl