Köttguiden 2016 är här

Välj mer vegetariskt och undvik importkött. Det är huvudbudskapet när Världsnaturfonden, WWF, nu presenterar Köttguiden 2016.

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet, konstaterar WWF, när de ger ut Köttguiden 2016. Den ska ses som en konsumentupplysning för att välja rätt.

– Jag tycker att Köttguiden är väldigt bra och ett konkret verktyg för den miljö- och djurskyddsengagerade konsumenten, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

I år har de fyra tidigare kriterierna biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och klimat fått sällskap av ytterligare ett kriterium: antibiotika.

Tillsammans ger dessa fem kriterier en samlad bedömning om köttet eller annat proteinlivsmedel får grönt, gult eller rött ljus i köttguiden, skriver WWF i ett pressmeddelande.

– I många länder är det tyvärr fortfarande tillåtet att ge antibiotika till djur som tillväxtfrämjande eller i förebyggande syfte och det leder till ökad antibiotikaresistens. Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert, sakkunnig hållbar mat på WWF i en kommentar.

Vill du få hjälp att välja? Här finner du hela Köttguiden 2016