Julia tar starka bilder av djur på Zoo

Fotograf Julia Lindemalm är både aktuell med sin bok Katt People och fotoutställningen Zoo world i höst. Den senare fångar de vilda djurens fångenskap i europeiska och amerikanska djurparker. Här berättar hon om sitt arbete.

– Det började med nyfikenhet; varför har vi djurparker? Vilda djur i stan, det måste finnas en anledning? När jag gick en termin på Danmarks journalisthögskola  åkte jag till Odense djurpark en dag och blev helt fascinerad. Helt plötsligt stod jag bredvid en giraff liksom. Sen kunde jag inte släppa det, jag var tvungen att fortsätta undersöka fenomenet. Jag har varit i cirka 15 djurparker i norra Europa och USA. Från början kontaktade jag alla djurparker jag besökte, ville göra intervjuer och följa med djurskötare i deras jobb. Men allt jag möttes av var tystnad eller nej. Det är väldigt slutna företag.

Vilka reaktioner har du fått?
– Många har hört av sig. Dels sådana som redan delar mina tankar och känslor, dels de som skrivit att de fått en tankeställare. Några som sagt att de aldrig kommer se på djurparker på samma sätt igen, att jag öppnat deras ögon. Det har varit helt tyst från djurparkernas sida.

Är det någon av bilderna som du själv berörs extra starkt av?
– Jag har gråtit på varje djurpark jag varit. Pandan Baobao i Berlin blev jag berörd av. Han levde ensam i sin glasbur tills han dog för några år sedan. Han blev 34 år. Tänk att leva isolerad och iakttagen under så lång tid.

Hur ser du på människan som ett slags härskare över djur?
– Enbart förmågan att utöva makt och våld rättfärdigar inte att göra det. Vi vet att djur är perceptiva varelser med känsloliv och komplexa förmågor, så komplexa att vi inte kan förstå. Ändå tar vi oss rätten att utnyttja dem på alla sätt vi kan komma på. Det är en typ av förtryck som följer mönstret för andra typer av förtryck i samhället. Vi mäter djurs värde i hur vi kan använda dem. Men de har ett värde i sig själva, oberoende av oss.

Du är också aktuell med boken Katt People – berätta om den!
– Under ett drygt år har jag träffat människor och deras katter för att försöka förstå relationen och kärleken till katter. Vissa har jag träffat många gånger, andra har jag fotograferat under en timme. Min utgångspunkt har precis som i tidigare projekt varit undersökande och nyfiket. Vår relation till katter är komplex. Vi älskar dem intensivt samtidigt som det finns tusentals hemlösa katter i Sverige.

Finns det djur som är enklare att fotografera än andra?
– Nej, jag tror att gör man det som intresserar en blir det bra. Däremot har jag märkt att det finns djur som människor identifierar sig med i större utsträckning än andra som kattdjur och apor till exempel. Jag hade en bild från ett akvarium med i Zoo World från början. Då fick jag frågan ”Var är djuren?”, som att fiskar inte räknas som djur.

Har du några fotograf-förebilder vad gäller bilder av djur?
– Finska fotografen Pentti Sammallahti tar magiska svartvita bilder från finska landsbygden och det finns alltid något djur med. Rebecca Norris Webb har ett spännande bildspråk, hon har gjort en bok om zoo som heter ”The Glass Between us”. En fin titel tycker jag. Sen beundrar jag Jo-Anne McArthurs ihärdiga arbete att dokumentera människans grymheter mot djur. Hon är modig.

Mer om Julia Lindemalm

julia-lindemalm-och-rut
Fotograf Julia Lindemalm med taxblandningen Rut. Foto: Privat.

Bor: Malmö.
Yrke: Fotograf.
Egna djur: ”Taxblandningen  Rut, som är adopterad från Djurskyddet. Rut betyder väldigt mycket mig. Hon ger mig struktur på vardagen och gör mig till en öppnare och mer social människa. Hon får mig ur egobubblan. Vår relation är precis som vilken annan nära relation som helst, ibland lever vi mest parallellt, ibland är vi supertajta. Stunderna av total kontakt med ett djur är fantastiska.”
Aktuell: I år tilldelades Julia Lindemalm Lars Tunbjörks pris. Lars Tunbjörk var vår tids största Sverigeskildrare.
Hon är dessutom aktuell i höst med både en utställning och bok:
Utställningen Zoo World hålls på Abecita Konstmuseum i Borås där hennes fotografier ställs ut till den 13 november. Konsthallen skriver: ”Julia Lindemalm rör sig mellan europeiska djurparker, tigerägare i södra USA och svenska vardagsrum när hon undersöker vårt komplicerade förhållande till djur. Med melankoli och en blick för det absurda skildrar hon djur som är fast hos människan”.
Zoo World kommer att visas i Falsterbos nya konsthall under våren 2017.

Boken Katt People är ute i oktober. Annina Rabe har skrivit och Julia Lindemalm fotograferat. Det är en fotobok som utforskar den speciella relationen mellan katt och människa och såhär skriver förlaget Modernista: ”Vårt förhållande till katten är intensivt och innerligt – men också komplext och ojämlikt. Vi dyrkar katten, vi tjänar den, vi hyllar kändiskatter i tusentals youtubefilmer. Men alla katter är inte älskade av människor. Katter överges ständigt och lämnas vind för våg. Och att vara en `crazy cat lady´ är lågstatus, något det skämtas om. I Katt People får vi träffa katterna och de människor som älskar dem.”

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Julia Lindemalm.