Lämna mig inte fastbunden i kylan

Bästa matte! Kära husse!

Lämna mig aldrig fastbunden och stillastående i det här iskalla vädret.

Kommer du ihåg den där gången förra vintern, när du var inne på Ica så himla länge? Det var inte meningen att det skulle ta så lång tid och när du äntligen kom ut sa du förlåt flera gånger, du rufsade mig i nacken och pussade mig på huvudet. Jag var så glad att se dig också! Men kanske mest för att jag nästan tappat känseln i vissa kroppsdelar och började bli väldigt trött.

Kommer du ihåg hur mycket jag sen kliade mig den dagen? Det var för att jag hade blivit skadad av kylan. Och då känns det i mig precis som det gör för dig när du varit ute en kall vinterdag och grävt i pudersnö utan vantar. Du vet när händerna först blir jättekalla och sen jättevarma och sen börjar de klia hysteriskt när du väl kommer in i värmen. Men det jobbigaste var när jag försökte kissa nästkommande dagar, aj så det sved!

Vet du matte, om jag hade stått där ute bara några minuter längre den där dagen hade du behövt ta mig akut till veterinären. Egentligen var du inte inne på Ica så fasligt länge, men jag var redan nerkyld när du band fast mig där för det var så hemskt kallt ute. Min korta päls är inte gjord för det här klimatet och jag kyls ner väldigt snabbt.

Men om du skulle lämna mig ute i kylan igen skulle jag vänta lika snällt och sen överösa dig med kärlek när du kom ut. Det kommer jag alltid att göra. Men snälla, låt mig stanna hemma i värmen när du ska handla.

Din förtrogna hund.

Text: Jeanette Polsäter.
Foto: iStockphoto

Så reagerar hunden i kyla
Trots att hunden har täcke kan den bli nerkyld om den är stillasittande i kylan.
* Hoppar hunden på tre ben och har svårt att stödja på tassarna har den troligtvis drabbats av köldkramp. Se till att den kommer inomhus direkt.
* När hunden fryser drar de ytliga blodkärlen ihop sig för att behålla värmen. Hundens muskler börjar skakar. Vid en köldskada blir området först varmt, därpå kan det börja klia och i värsta fall uppstår sår och huden dör.
* Lämna aldrig hunden ensam i en kall bil.
* Se till att hundens täcke är torrt.
* Kontakta veterinär om du misstänker att hunden förfrusit någon kroppsdel eller om den är svullen, rodnar eller sårig.
Källor: Brukshundsklubben och VetZoo.