Efter Tidningen Djurskyddets frågor: Kanal 5 tar bort film från nätet där höna stressas av programledare

I ett klipp som ska tipsa om tv-programmet Fest hos Bindefeld försöker programledaren Sofia Wistam hypnotisera en höna. Klippet har varit upplagt på Kanal 5:s Facebooksida och har sedan det lades upp mötts av skarp kritik. Efter att Tidningen Djurskyddet ställt frågor om klippet tar Kanal 5 bort det och ska gå ut med en varning i morgondagens avsnitt.

På torsdagar visar Kanal 5 underhållningsprogrammet Fest hos Bindefeld. Kända personer bjuds in att tillsammans med Micael Bindefeld och hans medhjälpare Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam äta en festmåltid. Tittarna får följa förberedelserna i Bindefelds sommarställe i skärgården.

Inför torsdagens avsnitt har Kanal 5 lagt upp ett klipp på sin Facebooksida där Sofia Wistam lägger en höna på rygg och klappar den på bröstkorgen. Syftet är att ”hypnotisera” hönan. Hönan ligger blickstilla och i bakgrunden hörs Pernilla Wahlgren säga: ”Sofia, det här är ett under”. Därpå tillägger hon ”eller så har du skrämt livet ur honom eller så tycker han det är jätteskönt”. Efter en stund vänds hönan igen.

Klippet har fått kritik i kommentarsfältet av etologer och veterinärer. För det är inget under som sker. Det är tonisk immobilitet, en reflexmässig överlevnadsreflex som slår till hos vissa djur när de inte tror att de ska överleva.

– Jag tror inte att någon i programmet gör detta för att vara elak, utan för att de inte förstår vad som händer i hönan. Reaktionen är en stressreaktion och förutom att det är allvarligt att utsätta ett djur för detta, så blir klippet också en manual för alla som hört talas om att det skulle gå att ”hypnotisera” höns för hur de kan göra, säger Hannah Kenderup, Djurskyddet Sveriges styrelse.

Föreskrifterna om djur som används i tv och filmproduktioner är glasklara:
7 § Inga djur får drogas, utsättas för skaderisk, fara, smärta eller onödig stress inför eller under inspelning, föreställning eller annan förevisning.

– Kanal 5 borde ta sitt ansvar genom att ta bort klippet och ha en tydlig förklaring till varför. De har fått alla sakliga och klara argument i kommentarsfältet, så det borde inte vara svårt, säger Hannah Kendrup.

När vi strax efter lunch talar med presschefen på Kanal 5 så är detta precis det kanalen gjort.
– Vi vill tacka Tidningen Djurskyddet som gjort oss uppmärksamma på detta klipp. Vi har tagit till oss synpunkterna och har nu avpublicerat klippet i alla Kanal 5:s sociala medier. Hönan i fråga har enligt sin ägare inte lidit någon skada utan mår bra. Det är dock helt klart att vi skulle ha agerat annorlunda och inte publicerat detta alls. I programmet som sänds imorgon kommer vi också att tydliggöra att detta inte är ett sätt man ska hantera hönor på, säger Dan Panas, presschef Kanal 5.

Kommer detta att påverka hur ni agerar i era andra program där djur är med?
– Ja, alltså detta är en fråga som alltid lever i våra produktioner där djur är med. I det här fallet blev det fel och vi har nu agerat för att ställa det tillrätta och från kanalens sida är vi tacksamma för att ni gjort oss uppmärksamma på detta, säger Dan Panas.

hannah_foto-maja-brand_webb[1]sbstv-dan_panas01
Hanna Kendrup och Dan Panas.

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto, Maja Brand och Discovery.

Djur i tv – detta gäller
Här finns reglerna för hur djur ska behandlas om de används vid film-, video- eller televisionsinspelning och föreställning eller annan förevisning som anordnas för allmänheten.