Djurskyddaren Jeanette Holmén är årets Katthjälte 2017

Grattis Jeanette Holmén, ordförande Djurskyddet Bohuslän! Du har blivit det populära SVT-programmet Go´kvälls Katthjälte 2017. Diplom, halssmycke och äran blev priset.
Hur känns det?
– Helt fantastiskt roligt! Jag är rörd, glad, hedrad och det känns så härligt att det finns så många därute som bryr sig om djuren.

Vilka reaktioner har du fått?
– Så många underbara människor har mejlat, ringt och skrivit vykort. Vi har fått flera gåvor till katterna. En oerhört fin kvinna skänkte oss en större penninggåva till sin bortgångna dotters minne, det berörde mitt hjärta djupt.

Ditt engagemang för hemlösa katter kom efter att du arbetat i tre månader på ett katthem på Kanarieöarna. Hur hamnade du där?
– Jag reste utomlands efter gymnasiet och var på Gran Canaria och bodde hos en vän och hans familj. Mamman i familjen, Renate, hade startat djurhemmet i Las Palmas och var helt fantastisk i sitt engagemang för djuren. Hon är min katthjälte!

Vad fick du uppleva under tiden på katthemmet?
– Oerhört mycket sorg. Jag fick på nära håll själv se hur illa djuren behandlades på de vackra semesterorter vi åker till. Oerhört mycket kärlek från de fantastiska människor som engagerade sig för att hjälpa.

För sex år sedan blev du ordförande för Djurskyddet Bohuslän. Hur hamnade du just där?
– I lokaltidningen fanns ett uppslag om en äldre kvinna i Uddevalla som matade förvildade katter i sin trädgård. Katterna skulle avlivas och jag bestämde mig för att hjälpa katterna och kvinnan. Tillsammans med Jessica som jobbade på tidningen fångade jag in och hittade hem åt katterna. Vi startade sedan Djurskyddet Bohuslän och var från början eniga om att detta skulle bli varaktigt och att vi ville arbeta för att höja kattens status. Vi kontaktade Djurskyddet Sverige och anslöt oss som lokalförening. Detta var 2008 och sedan dess har jag aktivt arbetat för att höja kattens status.

Vad är viktigast att göra för att få bukt med situationen för de hemlösa/övergivna katterna i Sverige?
– Det finns oerhört mycket som behöver göras för att situationen ska kunna bli bättre. Vi behöver få till en lagstiftning för id-märkning och registrering, och helst även kastrering! Det behövs bättre samarbete och kommunikation mellan de myndigheter som har till uppgift att skydda djuren. Idag har vi inget fungerande nationellt system och katten faller alltid mellan stolarna. Sverige har en relativt bra djurskyddslag men det krävs att myndigheterna som ska se till att lagen efterlevs också utför sitt arbete och rätt personer på rätt post. Ringer man polisen eller Länsstyrelsens djurskyddstelefon idag beror det helt på vem som svarar om man får hjälp med en upphittad, herrelös katt, eller inte. Ett statligt bidrag årligen för djurhem för att fånga in och omhänderta herrelösa katter vore också ett steg till att sänka antalet herrelösa katter. Detta bidrag skulle då självfallet redovisas och vissa grundkrav/kriterier måste uppfyllas. Vi som fångar in och hjälper hemlösa katter ideellt sparar kostnader för staten/kommunen.

Vad är det viktigaste du lärt dig om katter under alla dessa år?
– Alla katter har sin egen unika personlighet och att i varje liten katt bor en stor tiger.

Har du själv katt?
– Ja, jag har sju katter som bor med mig på min lilla gård. Alla har de tidigare varit hemlösa.

Vad ska du göra i sommar?
– Vi håller på att utöka vår verksamhet med ett mindre katthem så det blir en del byggarbete i sommar. Och naturligtvis försöka njuta lite av vårt vackra Bohuslän. Utöver det antar jag att det blir en lika hektisk sommar som förra året med, tyvärr, flera övergivna katter att hjälpa.

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Privat

 jeanette_ram_200x294
Mer om Jeanette Holmén

Ålder: 46 år.
Bor: Tanumshede.
Yrke: Översättare.
Intresse förutom katter: Natur, djur, måla och resa.
Egna djur: Katterna Lilla My, Maräng, Jonte, Viktor, Hugo, Alvin och Elsy
Jeanette är sedan 2011 ordförande i Djurskyddet Bohuslän, l
äs mer här: Djurskyddet Bohuslän
Se intervjun med Jeanette Holmén från SVT Go´kväll här: Hon är Go´kvälls katthjälte