Hon är läsarnas nya kattexpert

Efter mer än ett decennium som Tidningen Djurskyddets expert på läsarnas kattfrågor har Ingrid Redbo nu slutat. Vi tackar för ett fantastiskt arbete. Samtidigt är vi väldigt glada att kunna presentera vår nya kattexpert: Elin Hirsch, doktor i etologi vid Institutionen för husdjurens miljö & hälsa på SLU och välkänd föreläsare för flera av Djurskyddet Sveriges medlemmar.

Välkommen som medarbetare i Tidningen Djurskyddet, Elin Hirsch!
 Tack så mycket.

Vilka förväntningar har du inför uppdraget som läsarnas kattexpert?
 Det känns spännande, jag ser fram emot att få läsa och fundera kring kluriga frågor. Min förhoppning är att komma med tips och råd som kan hjälpa enskilda katter och kattägare till ökad välfärd och harmoni i vardagen, men även bidra till en generell ökad förståelse för katter.

Hur vaknade ditt intresse för katter?
 Jag har alltid älskat djur och fastnade för katter när min familj skaffade sin första katt när jag var runt fyra år. Detta intresse för katter har bara ökat med åren och blivit starkare för varje katt jag delat mitt liv med.

Om du skulle berätta lite kort om dig själv, vad skulle du då säga?
 Jag brinner för djurskydd generellt men ser mig nog främst som en ”crazy cat lady”. Alltid på span efter katter. Min bakgrund är inom etologi och djurskydd samt kognitionsvetenskap och jag har så länge jag kan minnas drömt om att få arbeta med djurs beteende. På fritiden påtar jag så ofta jag hinner i vår trädgård tillsammans med katten Luzen som älskar att vara med och undersöka allt som grävs upp eller planteras. Jag är även sedan en tid tillbaka engagerad i VOOV Malmö/Skåne.

Din doktorsavhandling handlar om hur katter påverkas av miljön på katthem och den visade att det går att hålla katter i större grupper om man ser till att alla har egna vrår att dra sig undan till och att det inte blir kamp om maten. Kommer du att undersöka detta vidare?
 Min önskan är att få möjlighet att göra det. Det finns fortfarande många frågor kring katters beteende och behov. Även om katter så vitt jag kunde avgöra från mina studier, samt befintlig litteratur, kan hantera att leva i grupp under vissa förhållanden, så har jag inte läst några studier som undersökt om katter uppskattar det. Jag skulle därför vilja undersöka i vilken utsträckning katter föredrar att bo själva eller tillsammans med andra katter och om det finns miljöfaktorer som påverkar detta val.

Kan du som studerat katter så mycket i ditt yrkesliv själv förundras över saker din katt Luzen gör?
 Definitivt, framförallt i samspelet med vår hund Sigge. Även om jag har studerat katter under varierande förhållanden och läst många vetenskapliga studier så finns stora individuella skillnader i hur katter hanterar en och samma situation. Sen utvecklas katter såklart även över tid beroende av bland annat levnadsmiljön, detta tycker jag är väldigt tydligt med Luzen som vi tog över som vuxen.

Djurskyddet Sverige arbetar för att kattens status ska höjas: Märker du att kattägarna blivit alltmer medvetna och kunniga under de senaste tio åren?
 Jag vill gärna tro detta, och bland engagerade kattägare tror jag att detta stämmer eftersom det både finns mer forskning kring katter och att denna är mer tillgänglig. Trots detta upplever jag tyvärr fortfarande en stor okunskap och oförståelse för katter. Detta är väldigt tydligt när jag är i kontakt med katthem men även på sociala medier där videos med katter som uppvisar beteendeproblem eller rädslereaktioner cirkulerar för människors nöje. Många verkar även fortfarande se katter som slit och släng produkter snarare än individer.

Är det något du vill hälsa läsarna inför att de sänder in sina frågor till dig?
 Kanske att det tyvärr inte alltid finns enkla lösningar, men att jag kommer basera mina svar på den senaste forskningen och göra mitt bästa att komma med råd utefter det kunskapsläge som råder.

Om Elin Hirsch
Bor: Krågeholm utanför Malmö.
Yrke: Etolog.
Egna djur: Katten Luzen och hunden Sigge.
Det härligaste med katter: Allt, kanske främst deras nyfikenhet och sällskaplighet i kombination med integritet.
Det svåraste när en lever med en katt: Att inte råka förstärka beteenden av misstag vilket är ganska lätt då katter snabbt lär sig samband där utfallet är önskvärt för katten.
Läs och ladda ner Elin Hirschs doktorsavhandling härFeline stress

Så skickar du djurfrågor till Tidningen Djurskyddets experter
Kattfunderingar? Tveka inte, skicka din fråga till Elin Hirsch via e-post:
Här kan du läsa tidigare frågor och svar om katt
Har du frågor om andra sällskapsdjur? Ta gärna först del av tidigare svar! Här finns alla frågor om hund och här finns om andra djur. Finns inte just din fråga med: Beskriv ditt problem och mejla texten till e-postadressen ovan så vidarebefordrar vi dem till rätt expert!

Text: Katarina Hörlin
Foto: Johanna Geijer