Hiss och diss i Almedalen

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt summerar årets Almedalsvecka i Visby. 

Topp tre – bäst i år!
Åsa Hagelstedt hissar:

* När riksdagspolitikerna i panelen på vårt seminarium som vi höll tillsammans med Djurens Rätt om djurförsök säger att tack vare att vår inledningstalare Herman Koëster, forskare som skrivit planen för hur djurförsöken i Nederländerna ska fasas ut, har vi i Sverige fått en mall på hur vi kan göra likadant. Det är bara att kalkera! Likaså var det stort att se när en av våra panelmedlemmar från djursidan, en veterinär, säger att han fått en AHA-upplevelse under seminariet före som hölls av Forska utan djurförsök, där en forskare sagt att djurförsöken de facto inte ger bra resultat. Almedalen när det är som bäst: möten mellan experter och politiken, ny kunskap som spelar roll för utvecklingen. Så peppigt att Djurskyddet Sverige är med och skapar detta!

* All ny kunskap som forskaren Albin Gräns gav mig och alla som lyssnade på Djurskyddet Sveriges fiskseminarium! Många animaliekonsumenter som vill göra medvetna val väljer av djurskyddsskäl bort det röda köttet och äter fisk istället. Men djurskyddet för fiskar är i många fall ännu sämre än för andra djur. Jag har aldrig lärt mig så mycket under ett föredrag i Almedalen som under detta!

* Det breda samarbetet som djurskyddsorganisationerna har tillsammans med natur- och konsumentorganisationerna är så bra! I år blev det tydligt hur starka vi är tillsammans under seminariet ”En hållbar svensk livsmedelsstrategi – politikernas ansvar eller marknadens?” där Djurskyddet Sverige tillsammans med Vi Konsumenter, Sveriges Konsumenter, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection Sverige krävde klara besked inom våra områden från samtliga riksdagspartier. Tillsammans blir vi starkare!

Tre bottenplaceringar
Åsa Hagelstedt dissar:

* Politiker som inte vet vad Jordbruksverket gör.

* Att ingen från livsmedelskedjan kom till Djurskyddet Sveriges viktiga seminarium om det obefintliga djurskyddet för viltfångad fisk. Det visar bara att vi måste arbeta ännu hårdare för att föra ut information om hur fiskarna har det!

* Hoten mot demokratin: dels att markyta, hotellrum och andra lokaler blir dyrare och dyrare så att snart bara företag har råd att vara här, dels att nazisterna fått tillstånd att manifestera mitt i Visby under fredagen vilket gjort att många organisationer och privatpersoner lämnade Visby kvällen innan på grund av rädsla.

Text Katarina Hörlin
Foto Sara Frick