Här får Roms hemlösa katter hjälp

Många turister stannar till vid utgrävningarna i Largo Torre di Argentina och får syn på katterna som rör sig bland ruinerna. Vid en första anblick är det svårt att urskilja de kamouflerade katterna, som smälter in i stenblocken på platsen där Julius Ceasar troligen mördades. Här ligger idag katthemmet Gatti di Roma.

Det arkeologiska området vid Torre Argentina upptäcktes 1929 och samma år blev
utgrävningsplatsen ett skydd för övergivna och kringstrykande katter. Den kända filmstjärnan Anna Magnani bodde i närheten och kom ofta för att mata dem.

Året var 1993. Skådespelarna Antonio Crast och Franca Stoppi arbetade på teatern på piazzan Largo Argentina i centrala Rom. Turister stannade till för att se på platsen där Julius Ceasar troligtvis mördades.

Skådespelarna hade nyckeln till en magasinslokal alldeles intill ruinerna, där de förvarade maten till de hundratals övergivna katterna som hade dumpats bland ruinerna. Arbetet med att utfordra alla katter blev övermäktigt för Antonio och Franca, inte minst av ekonomiska skäl, därför gav de nycklarna till vänner och bekanta kattälskare. Dessa grundade den ideella organisationen Gatti di Roma (Roms katter) och är i praktiken fortfarande ockupanter av lokalerna, eftersom de inte betalar hyra.

Nu arbetar 30 volontärer på katthemmet sju dagar i veckan efter löpande schema. En av de mest rutinerade volontärerna är Silvia Zerenghi, som började redan 1995.
– Förutom adoption till nya hem har vi ett adoptionsprogram på distans där man
betalar en månadsavgift som täcker matkostnaderna. På så vis får människor följa ”sina” katters utveckling, säger Silvia.

2016 adopterades totalt 136 katter (vilket är nästan 96 procent av alla katter som
kom in till hemmet, jämfört med 32 procent 2015) med tydliga toppar i november, december och januari. Nästan hälften av alla katter adopterades under dessa tre månader.

I juli 2017 vistas sammanlagt 128 katter hos Gatti di Roma. Vissa av katterna är fullt friska och redo att adopteras till ett fysiskt hem, medan de svårast åtgångna katterna får en lugn sista tid i lokalernas rymliga burar.

– Vi har katter som har blivit påkörda och fått käkarna krossade, katter med medfödda deformationer av olika slag, katter med hjärnskador och tumörer, säger Silvia.

De klart vanligaste dödsorsakerna är att njurarna slutar fungera och olika former av cancer. I förebyggande syfte smörjs alla vita katter som vistas ute bland ruinerna in med solskyddskräm på främst öron och nos för att minska risken för hudcancer.

– Veterinärerna vi samarbetar med arbetar inte ideellt men ger oss mycket reducerade priser. Ett ingrepp som normalt skulle kostat 100 euro betalar vi 18 euro för. Våra veterinärer brukar utföra steriliseringar från sidan på ungkatter, eftersom denna kanadensiska metod lämnar mindre ärr, säger Silvia.

Inne i rummet för katter med olika åkommor ligger en stor tjock tabbykatt på en metallvagn bredvid en fylld matskål och sover. Katten heter Calibano och namnet kommer från Shakespearepjäsen Stormen. Han var helt blind och mycket mager när han kom hit, nu ligger han alltid och sover nära matskålen, säger Silvia.

Hon tycker att djurskyddslagstiftningen överlag är bra i Italien, problemet är att lagarna inte efterlevs. För enligt lagen 189/2004 är det förbjudet att överge katter och kan straffas med fängelse upp till ett år och böter på upp till 10 000 euro.
– Men ingen har suttit en dag i fängelse för den här sortens brott, säger Silvia.

Hennes vision är ”Inga fler övergivna katter!”
– Förutom aktiviteten här på Gatti di Roma är en av våra största prioriteringar sterilisering av katter i och omkring Rom. Vi gillrar fällor, utför operationerna och släpper dem igen. Inne i Rom finns inte så många katter, men i förorterna och kring de romska lägren finns många herrelösa katter som förökar sig rasande snabbt, säger Silvia.


Silvia Zerenghi med katt.

Alla Gatti di Romas katter har toppen av högerörat avklippt, ett internationellt tecken för att katten är steriliserad. Under förra året genomförde de 4 475 steriliseringar.

Fast det står stora tydliga skyltar att INTE mata katterna slängs det ner mycket mat, nästan uteslutande av turister. Maten ligger och ruttnar i solen och skapar dålig lukt. Av de katter som vistas bland ruinerna letar sig några upp till gatunivå och i värsta fall blir de påkörda i den hektiska romtrafiken. Torre di Argentina ligger bara några hundra meter från Tibern mitt i centrala Rom och på plats förstår man snabbt att katter kan få panik av alla fordon och förbipasserande människor.

– Vi har blivit populära. För några veckor sedan kom två olika BBC-team och gjorde reportage om oss, ett för BBC Travel och ett för BBC Culture, säger Silvia stolt. Publiciteten har ökat donationerna till organisationen och numera har Gatti di Roma råd att avlöna åtta anställda.

– I dagens ekonomiska kris i Italien är det fantastiskt att vi inte bara hjälper katter
utan även människor, säger Silvia.

En anställd arbetar på kontoret med olika administrativa uppgifter, en är informatör och ansvarar för hemsidan, tre städar varje morgon innan de öppnar och en sköterska har hand om alla sprutor som ska tas och piller som ska ges.

– För tre år sedan dog en av grundarna till Gatti di Roma. Den rastlösa katten Ramingo var mycket fäst vid henne och dog själv några månader senare, sannolikt starkt påverkad av sorg.

Gatti di Roma
Grundades: 1993.
Volontärer: 30 .
Anställda: 8.
Läs mer här på hemsidan för: Gatti di Roma 

Text: Daniel Gahnerz och Cecilia Erander
Foto: Daniel Gahnerz