Norge avvecklar pälsdjursuppfödning

Norge kommer att fasa ut sin pälsdjursfarmning. Före år 2025 ska den ha upphört.

De tre regeringspartierna Venstre, Höyre och Fremskrittspartiet meddelade under helgen i sin regeringsdeklaration att uppfödningen av pälsdjur kommer att avvecklas.

”Regeringen kommer att genomföra en kontrollerad avveckling av pälsindustrin. Syftet är att stödja ett lagförslag till parlamentet om förbud mot pälsdjursuppfödning med en utfasningsperiod för befintliga uppfödare fram till 2024/2025″, står det i deklarationen, som presenterades under den gångna helgen.

En utredning ska göras under år 2018 för hur de norska pälsdjursuppfödarna ska kompenseras. I Norge föds både rävar och minkar upp för att bli päls och det finns runt 300 anläggningar. De norska djurskyddsorganisationerna välkomnar beskedet.

– Det här är fantastiska nyheter. En fullständig avveckling är inte säkert ännu, men vi närmar oss ett slut på pälsdjuruppfödning i Norge, säger kommunikationschef Live Kleveland vid den norska djurskyddsföreningen Dyrevernalliansen i en kommentar på organisationens hemsida.

Text: Katarina Hörlin
Foto: Elsa Frizell

Så ska avvecklingen ske
I ”Politisk Plattform” under rubriken Pelsdyr på sidan 36 beskriver den norska regeringen hur den ska gå tillväga för att genomföra avvecklingen.
Ladda ner och läs här: ”Politisk Plattform”.