Så kan ni få en mer djurvänlig påsk!

Påsken närmar sig! Du som har turen att få fira tillsammans med djur ta vara på tiden! Vårt bästa påsktips är som vanligt att tillbringa så mycket tid du kan med ditt djur. Här kommer några tips till om hur fira en djurvänligare påsk! 

Sedan det blev allmänt känt att fjädrarna som använts i påskpyntet kan ha plockats från levande fåglar och det sällan står på förpackningen var fjädrarna kom ifrån så har allt fler av djurskyddsskäl börjat använda andra typer av pynt.

I skrivande stund är det fler än 130 kommuner som påskpyntat sina offentliga miljöer utan fjädrar, visar Fjäderfria listan 2018, som organisationen Djurens rätt har upprättat.

Västerås är en av dem. De har gått från fjäderpynt till tyllbollar.
– Vi vill ha ett djurvänligt alternativ, säger Hanna Emilsson, parkansvarig vid Västerås stad till SVT Nyheter i artikeln Kommunerna satsar på fjäderfri påsk.

Även för privatpersoner finns flera fina alternativ till fjädrar i påskriset. Tidningen Djurskyddet föll för det Maria Montazami-inspirerade tofspyntet. Superenkelt att göra och lyser upp i riset. Här är instruktionerna. Vi hade inte kräppapper eller servetter utan klippte oanvända randiga disktrasor istället. Ni ser en i gult rakt ovanför hararna på bilden.

I buketten ovan har vi också bytt ut själva påskriset mot eukalyptuskvistar. De doftar ljuvligt och kvistarna med sina bladverk är egentligen så vackra i sig själv att de inte behöver smyckas.


Ett annat trevligt pynt är helt vanliga rosetter, som de flesta hästaffärer säljer. Vanligtvis används de när hästmanen flätas. Ett paket rymmer väldigt många små söta rosetter som fästs med gummiband.


Även glänsande sidensnören som binds i riset kan lysa upp!


Vårt sista fjäderfria tips är: Duka ett påskbord av färgsprakande blommor och gula citroner! Ett lätt sätt att få in färg och vårkänsla till påsk. Men du som har djur måste vara försiktig när det gäller vissa blommor. Tulpaner, påskliljor eller ranunkel kan orsaka förgiftning.

Inte minst förtäring av påskliljor kan få förödande följder. Värst drabbas katter och giftigast är löken, men alla delar kan skada. I värsta fall slås njurarna ut av giftet, katten drabbas av njursvikt och behöver vård. Om din katt har ätit av en påsklilja bör du kontakta veterinär. Här hittar du djurförsäkringsbolaget Agrias lista på vilka blommor du måste se upp med Giftiga växter för katten 

Som vanligt vill vi varna för att hunden får i sig påskgodis, framför allt chokladen kan vara farligt. Ge inte salt eller fet mat till djuren och tänk på att inte låta katten eller hunden leka med påskpyntet. Varje år utförs hundratals operationer för att avlägsna främmande föremål som fastnat i buken hos djur. Ställ undan pyntet om du märker att djuret försöker ta det.

Glad påsk!

Text och foto: Katarina Hörlin