Hårt tryck på landets katthem

Trycket är fortsatt stort på landets katthem. Vissa tvingas avvisa fler katter än de kan ta emot. Det visar en undersökning som djurförsäkringsbolaget Sveland presenterar idag.

Undersökningen utfördes i november i år via en enkät till landets cirka 100 katthem. 49 svarade. En tredjedel av de svarande är anslutna till Djurskyddet Sverige.

Kartläggningen visar att fram till november 2018 har 1 742 katter inte kunnat tas emot av de medverkande katthemmen. Vanligaste skälet till att avvisa var platsbrist. Under samma period har 3 799 katter tagits emot. 3 610 katter har omplacerats och därmed fått nya hem.

Skygga katter är svårast att hitta hem till, uppger samtliga katthem/jourhem.
– De har blivit skygga på grund av brist på mänsklig kontakt. Men om bara en skygg katt får chansen kan det gå hur bra som helst. Det finns det många exempel på, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.

Majoriteten av katthemmen tog emot lika många katter på sommaren som på vintern.
– Många katthem är överfulla och när de inte kan ta emot fler katter finns det en risk att katterna fryser ihjäl i vinterkylan. Det pratas ofta om sommarkatter som blir hemlösa men problemet är lika stort året om, säger Åsa Hagelstedt.

En tidigare undersökning från Djurskyddet Sverige ”En katt har ett liv – inte nio” visar att år 2015 togs 6 054 katter omhand av något av de 50 svarande katthemmen/jourhemmen. Samma år tvingades de säga nej till 1 900 katter. 4 654 katter fick nya hem 2015.

Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Minst 100 000 katter tros vara utan hem. Skälen är kattens låga status och myter om katter, såsom att de skulle ha nio liv och ”klarar sig själv”.

De största insatserna för att ta hand om hemlösa katter görs av organisationer som bygger på ideellt arbete. En obligatorisk ID-märkning och registrering av katter har länge lyfts som ett av de mest verksamma sätten att komma tillrätta med problemet.

Text Katarina Hörlin
Foto Djurskyddet Karlstad

Läs mer om hemlösa katter
En katt har inte nio liv – bara ett

Här får hemlösa katter en nystart

Katters välfärd lyfts till riksdagen