Halmstadtravet portar fyra italienska kuskar

Fullständigt vidriga drivningar. Hade det skett i Sverige hade de åtalats för djurplågeri direkt. Så säger flera som sett hur fyra italienska kuskar drev sina hästar under ett lopp i Italien. Nu förbjuder Halmstadtravet kuskarna på sin travbana under ett år.

Gran Premio della Lotteria är ett känt internationellt travlopp som körs på den klassiska banan Agnano utanför Neapel. Årets tävling gick den 1 maj och i loppet som kallas Lotteria Consolazione drev fyra italienska kuskar sina hästar så hårt med tömmar och spö under upploppet att flera svenska travexperter betecknar det som ”avskyvärt”, ”vidrigt” och säger att skulle det skett i Sverige hade de åtalats för djurplågeri.

I tisdags beslutade Halmstadtravet, där en av kuskarna har en träningsfilial, att under ett år stänga av kuskarna. I ett pressmeddelande skriver VD Dag Ekner:

Detta gäller det ytterst tråkiga ämnet med drivningar av hästar som skedde i Italien för en dryg vecka sedan. Vi hade hoppats och trott att de nordiska förbunden skulle agera kraftfullt i frågan tillsammans. Så har tyvärr ännu inte skett. Det gör att vår bana nu beslutat följande:
Kort och gott. Ingen av de fyra kuskarna som strider om de första platserna i concolation av Lotterialöpningen tillåts att tävla på Halmstadtravet under 2019. Varken som kuskar eller som tränare. Så länge ovanstående inte är sanktionerat av vårt förbund är det vi som själva ansvarar för efterlevnaden. Detta innebär att om någon av dessa fyra personer dyker upp här kommer de avlägsnas från banan. Stöd för vårt beslut är filmen från det aktuella loppet som kan ses av alla som så önskar. ”

Han understryker att detta inte ska ses som en jakt på aktiva från Italien, utan ”som ett agerande baserat på att vi är trötta på avsaknaden på handlingskraft och för att skapa debatt. Andra länder och även kuskar från våra breddgrader, som driver hårdare när det är tillåtet, vill vi med vårt agerande påverka.  De fullständigt vidriga drivningar av hästar vi såg i Neapel måste leda till något som är bättre.
Det är vi skyldiga hästarna vi tävlar med!” slår Dag Ekner fast.

Halmstadtravets avstängning av kuskarna har fått mycket beröm samtidigt som det lyfts fram att det blir omöjligt att hålla reda på alla hemska drivningar som sker ute i Europa och svårt att ha en gemensam hållning i internationella samarbeten om varje travbana i Sverige själv fattar beslut om att stänga av kuskar som utsatt hästar för illa behandling.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt välkomnar markeringen som Halmstadtravet gjort:
– All heder åt Halmstadtravet! Även om kuskarna inte kan dömas juridiskt i Sverige för det djurplågeri som hästarna utsätts för måste vi göra vad vi kan för att markera. Där bör hela travsports-Sverige agera som Halmstad, djurplågare ska inte vara välkomna att tävla på några svenska banor! säger Åsa Hagelstedt.

Svensk Travsport varken stöttar eller tar avstånd från Halmstadtravets avstängning, deras VD Ulf Hörnberg säger till tidningen Travronden att Svensk Travsport har ”valt att agera utifrån varje lands regelverk och att man blir bestraffad i landet där eventuell gärning görs.”

Hörnberg konstaterar också i intervjun med Travronden att drivningarna skadar sporten och det inte är ”en hemlighet att Italien har en annan syn på drivningar än vad vi i Sverige har, men ändring bör lösas genom att driva förändringsarbete politiskt. Det handlar om att agera inom UET”, säger han till Travronden.

UET står för European Trotting Union, ett europeiskt förbund som bland annat ska främja travsportens integritet och prestige i världen. Ordförande är Marjaana Alaviuhkola, som också är ordförande för Svensk Travsport. Hon säger i ett uttalande på Svensk Travsports hemsida att bilderna är avskyvärda och att hon ska ta upp frågan på styrelsemötet idag, den 9 maj.

Text Katarina Hörlin
Foto iStockphoto