Här räddas en hund efter explosionen i Beirut – 300 sällskapsdjur saknas ännu

Djurskyddsorganisationen Animals Lebanon har sedan explosionen organiserat flera frivilliga som söker efter djur i förödelsen. Minst 79 sällskapsdjur har räddats ur Beiruts rasmassor och återförenats med sina ägare.

Efter explosionen i Beiruts hamn för exakt en vecka sedan när vad som tros vara mer än 2 700 ton ammoniumnitrat sprängdes förstördes stora delar av den libanesiska huvudstaden. Byggnader rasade. Fönster krossades. Minst 160 människor har dött och tusentals är skadade.

”Våra hjärtan kommer alltid att vara med de människor som drabbats, de som förlorade sina liv, sin nära, sina hem och skadades. Men det finns även djur som behöver hjälp. Många sällskapsdjur försvann eller skadades under explosionen. De behöver fortfarande hjälp. Folk ber oss dagligen att hjälpa till att rädda deras djur” skriver Animals Lebanon i ett inlägg på Facebook.

Redan två timmar efter explosionen var frivilliga från Animals Lebanon på plats i katastrofområdet.
– Det var en chock. Vårt kontor och djurhem var förstört. Fönsterrutorna hade blåsts ut. Djur skadades av glaset och det fanns katt-tassavtryck i blod överallt när vi kom till kontoret, skriver de på sin Facebooksida.

Sidan uppdateras dagligen med filmer och bilder från det arbete som det frivilliga räddningsteamet utför. Katter dras upp ur hiss-schakt, fastklämda hundar förs försiktigt ut från bråten av bräder och livrädda katter lirkas fram från skåp som vällt över dem. Många av djuren är skräckslagna och på en film hörs en katt högljutt jama inifrån en trasig byggnad men vägrar gå ut. Inte förrän matte, som själv skadats, kommer dit och säger dess namn: ”Zouzou” så låter sig den fångas in.  

Här återförenas katten Zouzou med sin matte. Bilden är tagen av Animals Lebanons räddningsgrupp.

– Vi hjälper djuren men vi hjälper också människor som förlorat allt att få tillbaka sina djur. Det ger stor glädje i denna svåra tid, säger en av organisationens aktiva på en film, som lades ut på Facebook under måndagseftermiddagen.

– Det är väldigt hektiskt här nu, säger Jason Mier, executive director för Animals Lebanon, sent under måndagskvällen, och avråder nya frivilliga från att resa till Beirut.
”Detta med tanke på coronapandemin, de våldsamma protesterna som blossat upp i Beirut och kaoset som följt i explosionens spår. Skulle läget förändras till nästa så välkomnar vi såklart hjälpen”.

Just nu finns fler än 300 efterlysningar på saknade sällskapsdjur och organisationen har slagit upp ett tält på ett torg och hängt upp fotografier på katter, hundar och papegojor som ägare anmält försvunna. Där finns också bilder på upphittade djur. Efterlysningarna delas även på sociala medier.

– Alla djur som skadats eller försvunnit ska få den vård de behöver. Varje djurägare som hör av sig till oss vars djur försvunnit ska få hjälp. Det är våra mål, slår Jason Mier fast.

Han mejlar Tidningen Djurskyddet den senaste rapporten som sammanställdes i söndags, den 9 augusti. Vidden av arbetet de lagt ner för att rädda sällskapsdjur blir knappt greppbar när vi läser sammanställningen och samtidigt ser filmerna från fullständigt söndersprängda hus där frivilliga räddningsarbetare med en kattbur i ena handen och en ficklampa i andra trevar sig fram på trasiga trappor ropande det saknade djurets namn.

Fler än 200 frivilliga deltar dagligen i sökandet. I skrivande stund har 57 sällskapsdjur fått veterinärvård. 42 har fått nya temporära hem och 79 försvunna djur har återförenats med sina ägare via Animals Lebanon. 18 sällskapsdjur har hittats döda. Åtta räddade djur måste omplaceras då ägarna förolyckats. 320 kilo foder har delats ut till drabbade djurägare.

Organisationen brottas nu med att snabbt hitta sätt att finansiera all veterinärvård, få tag på transportburar, fällor, skyddsutrustning, transporter, djurfoder och att stötta volontärerna, skriver Jason Mier.

En utmattad hund har räddats. Foto Animals Lebanon.

Allt detta måste finnas för att organisationen ska kunna fortsätta rädda djur, återföra dem till sina ägare eller ta hand om de vars ägare avlidit, samt föra bort de djur som hittas döda.

”Vi samordnar våra insatser med Röda korset, civilförsvaret och andra grupper så att vi kan hjälpa till att rädda djur de genom sitt arbete kanske hittar” skriver Jason Mier och konstaterar att i framtiden väntar fler utmaningar:

”Vi måste hitta sätt att importera blötmat och torrfoder till hund och katt. Ordna kattsand och veterinärläkemedel. Hitta hem som adopterar de räddade katterna och hundarna. Vissa djur som vi hittar är hemlösa och skadade, några har ägare, men vi har inte funnit ägaren och ytterligare andra ägare har dött. Vårt katthem och kontor måste fixas, vi måste omgruppera oss som organisation, bygga upp och beställa nytt, och se hur vi går vidare under dessa nya villkor, samt vara observanta på hur behoven hos de drabbade djuren och ägarna förändras inom de kommande veckorna.”

Följ det pågående arbetet med att rädda Beiruts hundar och katter via Animals Lebanons sociala medier. Här är länk direkt till deras Facebook och här finns deras instagram.

Text Katarina Hörlin
Foto Animals Lebanon

Se hur katten räddas ur ett hiss-schakt

Räddningsarbetet sker ofta under svåra förhållande och med risk för ytterligare ras hängande över sig. Se här hur räddningsteamet från Animals Lebanon räddar en katt som fallit ner i ett hiss-schackt inne i ett hus:

Läs mer

Följ det pågående arbetet med att rädda djur på Animals Lebanons sociala medier. Mitt i kaoset utspelas också fantastiska scener. Här är länken direkt till deras Facebook