Danmark avlivar 150 minkbesättningar – i Sverige lyfts krav på att minkuppfödningen fasas ut

I dag ska avlivningen av 150 minkbesättningar i Danmark börja. Detta efter att smittan Sars- CoV-2 som kan leda till sjukdomen Covid-19 hittats på flera minkfarmer. I Sverige ökar kraven på en nedläggning av de svenska farmerna och nu kräver Vänsterpartiet att pälsuppfödningen fasas ut till 2023. 

Beslutet om avlivningen kommer från den danska regeringen och innebär att alla smittade minkar på farmer i Danmark samt alla de minkar som finns inom en radie på 7,8 kilometer från de smittade farmarna ska avlivas. Det rör sig om 150 minkbesättningar. Avlivningarna skulle ha börjat i morse men danska medier rapporterar under förmiddagen att ägaren på den aktuella gården vägrat släppa in den ditsända personalen. Polis tillkallades och under eftermiddagen fick myndigheterna tillträde till farmen.

Danmark är världens största minkskinnsproducent med 12–13
miljoner minkskinn om året. I juni upptäcktes smittan hos minkar och länge bedömde landets regering att det med omfattande övervakningsprogram och smittskyddsutrustning gick att fortsätta verksamheten. 

Men bedömningen har ändrats och bland annat har även bristen på avtal om hur minkfarmsägarna ska ersättas om det blir massavlivningar fördröjt processen, enligt den danska tidningen Landbrugsavisen, men nu är även ersättningsavtalen klara.

Avlivning av Sars-CoV-2-smittade minkar skedde redan i somras i Nederländerna, som tidigt tog beslut om att minkarna i landets besättningar skulle avlivas. Regeringen bestämde också att inte öppna sina minkfarmer igen. Samtliga ska vara skrotade i början av 2021.
Även Frankrike har nyligen påbörjat ett arbete för skyndsam nedläggning av minkfarmer.

I Sverige växer kritiken mot den svenska minkuppfödningen. Nu kräver Vänsterpartiet i en ny motion att Sverige inför ett stoppdatum för pälsdjursfarmning till år 2023. Regeringen bör presentera en plan för utfasningens genomförande, skriver Jonas Sjöstedt (V) med flera i Vänsterpartiet i motionen ”Respekt för djur” som lämnades i riksdagen den 2 oktober.

– Väldigt bra att Vänsterpartiet kräver en avveckling av minkfarmarna! Nu blir det intressant att se hur övriga partier, och framför allt regeringspartierna, röstar i frågan, säger Åsa Hagelstedt, generalsekretare, Djurskyddet Sverige.

Vänsterpartiet vill även införa ett förbud mot nyproducerad päls från djur
som föds upp i bur, såsom mink, räv och kanin. 
”Med förbud mot försäljning av nyproducerade pälsar menas här inte päls eller skinn från får, ren eller liknande som tagits till vara i samband med slakt där pälsen och skinnet inte är det primära eller enda orsaken till att döda djuret.” står det i motionen.

I går meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) via mejl som lästes upp i radioprogrammet Nordegren och Epstein i P1 att det inte finns någon smitta på svenska minkfarmer och “skulle vi få det har vi ansvariga myndigheter med goda rutiner att hantera detta”, läste Louise Epstein, och fortsatte: “Sverige har en bra djurskyddslag, bland de bästa i världen, och att den uppfylls och efterlevs bygger på ett aktivt arbete både av myndigheter och företagare. Min bild är att det fungerar bra.” 

 

Text Katarina Hörlin & Jeanette Thelander
Foto Elsa Frizell

Läs mer här Flera europiska länder lägger ner sin minkuppfödning – i Sverige fortsätter den