Tiger och lejon smittade av covid-19 på svensk djurpark

Nyss kom rapporter om att en tiger och två lejon vid Borås Djurpark har konstaterats vara smittade med covid-19. En tiger har avlivats.

SVT Nyheter var först med att avslöja nyheten att covid-19 nu drabbat vilda djur som hålls av en svensk djurpark. Upptäckten att tigerhonan insjuknat gjordes den 12 januari och avlivningen skedde samma dag.

– Det var en gammal tigerhona med underliggande sjukdomar, som blev väldigt sjuk. Hon var 17 år vilket är en hög ålder för tigrar. Hon avlivades och vid obduktionen upptäcktes flera andra underliggande sjukdomar, säger länsveterinär Ulf Lövdahl, vid länsstyrelsen i Västra Götaland, som precis innan Tidningen Djurskyddet talar med honom varit i kontakt med Borås Djurpark.

– Vi vet att djurskötaren som var inne hos den nu avlivade tigern senare själv testade positivt för covid-19. Så förmodligen är det den vägen smittan spridits. Samtidigt är detta inga djur som man står nära så vi kan också konstatera hur väldigt smittsamt detta virus är, säger Ulf Lövdahl.

Även djurparkens lejon har visat milda symptom, två har konstaterats med covid-19, men symtomen har efter att de blivit medicinerade gått över.
– För lejongruppen ska det enligt vad jag fått veta inte vara någon risk just nu utan det ser ut att ha blåst över. Djurparken är just nu stängd och det finns ingen risk att besökande personer utsätts för smitta, säger Lövdahl.

Text Katarina Hörlin
Foto Borås Djurpark