”Katter med svåra smärtor i munnen fortsätter äta – kika i din katts mun varje vecka”

Runt 75 procent av alla katter drabbas av tandsjukdomar. Hemlösa katter drabbas extra svårt.

Karin Sundgren är ordförande i Djurskyddet Norra Halland. Både hon och föreningen brinner för att sprida mer kunskap om katters tand- och munhälsa.

– Det får alldeles för lite uppmärksamhet. Föreställningen att så länge ett djur äter är det ingen fara lever kvar fastän den är helt felaktig. Det är inget som på något sätt utesluter smärta, en katt med svåra smärttillstånd i munnen fortsätter att äta. TR drabbar så många katter och vi kan bara föreställa oss smärtan när det går hål i emaljen och pulpan blottas. Så jag önskar att alla, inte bara de som adopterar katter som tidigare farit illa, utan verkligen alla, har som vana att kika sin katt i munnen regelbundet. Åtminstone en gång i månaden, men helst varje vecka, säger Karin Sundgren, på bilden nedan tillsammans med Skorpan och Trollet.

TR som förr hette FORL är en av de mest plågsamma tandsjukdomar som drabbar katter. 30 procent av alla katter får det. Unga katter kan drabbas men ofta kommer det med stigande ålder. Stress kan vara en utlösande faktor.

– En katt som levt i hemlöshet lever under stor stress, vår erfarenhet är att de rejält skygga som levt ett tufft liv oftare har TR än andra och det kan debutera redan vid ett års ålder, säger Karin Sundgren.

Vi ringer veterinär Katharina Meder Mothander på Järfälla djurklinik. De har tagit emot många katter med tandbesvär.
– Vi vet varken varför TR finns eller hur den uppstår. Den visar sig genom att tandkronan eller tandroten drabbas av ankylos, säger hon. Ankylos är en sammansmältning mellan tandroten och käkbenet.

Kliniken har två tandrum, ett för stora djur och ett för små. Alla ingrepp i katternas munnar sköts av veterinärer.
– Alltid under narkos, för att minimera risken att få bakterier ner i lungorna, som kan orsaka lunginflammation. Om vi bara sederar katten kan den vakna, och skada sig själv och veterinären.

Upp till 75 procent av alla katter kommer någon gång under livet att ha någon form av sjukdom i tänderna eller munhålan. Förutom TR är trauman, att tänderna slagits av, vanligt.
– Ofta sker det efter fallskador. Även tandsten förekommer. I värsta fall går bakterierna ner i käkbenet och orsakar tandlossning. I värsta fall har käkbenet också angripits, säger Katharina Meder Mothander.

Tillsammans med TR är det de svåraste sjukdomarna. Enda sättet att upptäcka dem är att röntga. Då mäts även djupet på fickorna i tandköttet.
– Vi vet inte om TR kan förebyggas men bra munhygien kan bidra till att minska förekomsten. Drabbade tänder tas bort helt eller så görs en kronamputation om roten har drabbats helt av ankylos. Katten kan få ett bra liv. Hellre en lycklig katt utan tänder än en plågad med smärtande tänderna kvar.

Hur kan katten klara sig utan tänder?
– Blötmat. Det går jättebra, vi ser många katter som har fina liv. Det går å andra sidan absolut inte att säga att min katt äter, därför mår han bra. En katt, liksom alla levande varelser, vill ju fortsätta leva och den gör allt för att hålla sig vid liv, liksom vi människor gör. Överlevnadsinstinkten är enorm. Därför äter katten, trots smärtor.

Hon märker att kattägare har blivit mer insatta i kattens tandsjukdomar.
– Ofta utbrister de att det var tur att det inte var TR. Men jag vill samtidigt understryka att vi ständigt får bekräftat att det går väldigt bra för de katter som slipper smärta, säger Katharina Meder Mothander.

Har er djurskyddsförening gett TR-katter nya hem, Karin Sundgren?
– Vår förening är väldigt noga med vem vi adopterar ut en katt till. 80–90 procent av intresseanmälningarna på vår hemsida nu i coronatider får nej. Vi adopterar bara ut till hem där vi ser att den specifika katten kommer att få det bra utifrån sin personlighet. Kattens behov går alltid före människans önskemål. När det gäller tandkatterna så vill vi att de aldrig någonsin ska behöva gå med tandbesvär mer. Därför erbjuder vi alla adoptörer av TR-katter ett avtal där vi går in och betalar 50 procent av kostnaderna för tandröntgen och operation vid tre tillfällen de tre kommande åren. Vi ser också gärna att den nya ägaren tecknar en veterinärvårdsförsäkring som gäller hela kattens liv och där behandling av kommande TR-problem ingår.
Även Katharina Meder Mothander framhåller vikten av att skaffa en försäkring där tandvård för katt ingår.

Text Katarina Hörlin
Foto Baylan Kharat och Privat

Så skadade är katternas munnar

En bild säger mer än tusen ord och för Tidningen Djurskyddet har Karin Sundgren tagit fram fyra bilder som visar hur flera av de katter som hennes förening tar emot ser ut i munnen när de kommer in. Obehagliga bilder, men visar verkligheten.

”En skygg katt som är sövd vid veterinärundersökningen. Tandköttet och slemhinnorna bleknar när under narkos så ställen som skulle varit ilsket röda i vanliga fall är betydligt blekare nu. Men här syns det tydligt ändå att tandköttskanten är röd och irriterad. Man ser också hur tandköttet börjat växa upp över tanden längst bak, som för att skydda den skadade tandroten. Detta är en typisk TR/FORL-mun men diagnosen kan inte ställas utan röntgen” förklarar Karin Sundgren.

TR, tandresorption, även kallad FORL, innebär att roten under tandköttet angrips.

”Här kan vi redan av att titta på öronen se vad den här har katten levt för liv. Tittar du på nosen ser du att ena näsborren är helt igentäppt och sned. Denna gosse har en nosfraktur och som du ser en kraftigt frakturerad mun. Han har träffats av något framifrån som krossat nosen och slagit av framtänderna Det här är mycket tufft att se och det går inte att föreställa sig den smärta han levt under. Men han åt ändå. Detta var en mycket sliten skygg herre som hade ytterligare hälsoproblem, han fick somna in omedelbart i samråd med veterinär” berättar Karin Sundgren.

”Här ser vi en äldre katt, 15 +, okastrerad hane som var relativt skygg när han hittades och kunde fångas in. Han är sövd på bilden varför tandköttet och hela gommen är blekt. Flera av tänderna är av eller saknas helt. I underkäken syns en stor tumör under tungan. Uppe till vänster om framtänderna sitter en mindre. Det är irriterat vid tandrötterna och förmodligen är det TR. Veterinären tog blodprov på honom och det var dåligt med röda blodkroppar vilket tyder på att det är cancer. Han fick somna in omedelbart. Denna stackars gossen åt också glupskt när han fick mat så man ska aldrig bedöma kattens munhälsa utifrån om den äter eller inte” betonar Karin Sundgren.

”Här är Figaro. Han är sövd, därav det vita tandköttet och slemhinnorna. Han kom till oss som en i övrigt frisk katt och hade slagit av en hörntand i överkäken. Det kan ju hända vilken katt som helst, även för innekatter kan ju olyckan vara framme. Pulpan är blottad och orsakar enorm smärta. Veterinären opererar ut hela tanden och rötterna. Sedan får det läka. Katten kan ska bara äta mjukmat under 7–10 dagar när det läker, men sedan är den frisk och smärtfri. Jag vill gärna visa den här bilden också eftersom det här kunde vara vilken tam och trygg familjekatt som helst som ser ut så i munnen efter en olyckshändelse” säger Karin Sundgren