Här räddar yrkesklättraren Teddy ännu en katt ur ett träd

En hjälte. Så beskrivs han i sociala medier. Yrkesklättraren Issatay Teddy Bayakhmetov rycker ut och räddar katter ur träd. 39 katter i Stockholmstrakten har han hämtat ner i säkerheten sedan i vintras.

”Det går inte att med ord beskriva hur makalös du är Teddy! Det är bättre än den värsta rysare att se dina filmer. Sitter med hjärtat i halsgropen hela tiden, både för din och missarnas skull. Du är så oerhört fantastisk!! ❤️😻”. Så skriver en av hans många följare på Facebook och när vi blir tipsade om hans fina insatser från både kollegor och vänner måste vi höra mer om hans räddningar.

– Jag sitter i en taxi på väg till Nyköping för att rädda en papegoja som sitter 20 meter upp i ett träd. Det blir min första fågelräddning, säger Issatay Teddy Bayakhmetov, när vi ringer honom en tidig eftermiddag i september.

Han är yrkesklättrare, arbetar med flera olika typer av klätteruppdrag, ett är att bygga upp stora arenascener. Han arbetar främst hängande i rep. Som stor djurvän ville han kombinera sin klätterkunskap med att hjälpa katter som hamnat för högt upp i träd och inte kunde ta sig ner.
   
– Det började med att jag var inne i Facebookgruppen ”Vi som hjälper katter i träd” och såg att någon behövde hjälp några stationer i från Upplands Bro, där jag bor. Jag tänkte att jag kanske kunde hjälpa till så jag ryckte ut.


Redo för räddning. Issatay Teddy Bayakhmetov.
   
Utrustad med sin klätterutrustning, filmkamera på hjälmen och en speciell nätad säck att lägga ner katten i åkte han dit.
– Det var i början av året och det gick bra. Sedan dess har jag räddat 39 katter.

Svårast är de skygga katterna och momentet när han ska fånga in den.
– Man måste vara hyperfokuserad, jag har lätt för att vara det och har lång erfarenhet av klättring, så det har gått bra. När katten väl är i säcken är bara det enkla kvar, att ta sig ner igen.
   
Han rycker ut på katträddningar både dagar och kvällar. Med oregelbundna arbetstider går det bra. Själva räddningarna gör han ideellt. Eftersom han tar taxi till utryckningarna ber han ägaren att stå för den kostnaden. Hur får du dina uppdrag?
– Många taggar in mig i meddelanden på Facebook, men allt oftare har folk börjat ringa. Jag tycker det är bäst om de ringer så kan jag rycka ut snabbare.
   
Vad är det svåraste för dig som klättrare under dessa räddningar som ju sker högt upp i trädkronorna?
– Om trädet har ruttna grenar eller om stammen är murken på något ställe – det är den stora risken. Det kan gå riktigt illa om grenen som repen sätts runt knäcks.
 
Har det hänt?
– Ja, en gång när en katt satt högst upp i en rutten björk. Då fick jag klättra upp i trädet bredvid och när jag var uppe i samma höjd som katten var fick jag fördela tyngden mellan de båda träden och fånga in katten. Det gick bra, men fokuset måste vara totalt.

Katten Lasse i Nacka satt högt upp i en murken björk. Foto Issatay Teddy Bayakhmetov

 
Endast en gång, när han inte var tillräckligt alert och katten ovanligt skygg, har han blivit biten.
– Jag tänkte linda in katten i nätet fort, men den bet mig ganska rejält i handen. Det blev rätt allvarligt och jag fick vila i två veckor medan det läktes, så under den tiden kunde jag inte rädda några fler. Men katten klarade sig och kom ner.
   
Han delar ofta med sig av sina kunskaper till andra yrkesklättrare.
– Jag tycker det är fint när människor kan hjälpa varandra och vill gärna inspirera fler klättrare att rädda djur i träd. Har man kunskapen om hur man klättrar går det ganska lätt att lära sig att ta ner djur. Vi är ett gäng nu som stöttar och hjälper. Tacksamheten från ägarna är ju så stor. Den tacksamheten och att veta att man gjort något bra för katten är min belöning.
  
Har du egna djur? 
– Ja, tre katter och en hund. Det är innekatter så de har aldrig hamnat för högt i något träd! Hunden tränas i att bli bekväm med att hänga i sele, så att vi längre fram kanske kan åka på resor och sova i hängmattor uppe i träd.
   
Nu går vi mot vinter, kommer du att kunna rädda katter då eller är det för kallt?
– Kylan gör ingenting. Kanske om det blir is på repen men det finns metoder att få bort. Egentligen är det lättare att klättra i träd på vintern när alla löv är borta. Då ser man klart och tydligt hur grenarna ser ut och var katten är. Så det tror jag inte blir några problem.
  
Hur går resan, närmar ni er Nyköping?
– Ja, men det är en bit kvar. Det är ju min första fågelräddning men med 39 katträddningar så tror jag att det ska gå. Man får vara koncentrerad och lugn.

Stort lycka till!
 – Tack!

Text Katarina Hörlin
Foto Privat

Fotnot: Tyvärr fanns papegojan inte kvar i trädet när han kom fram. Just nu pågår sökningsarbete efter den i Stigtomta. Sedan intervjun har han hunnit rädda ytterligare en katt, så nu är antalet 40 räddade katter.

Se filmer från de fantastiska räddningarna här:
Katten Lasse räddas ur ett träd i Nacka
Katten Slayer räddas ur en gran i norra Uppsala

Därför hamnar katter högt upp i träd

Men varför klättrar då katter så högt upp i träd att de inte kommer ner själva? Jagar de fåglar och tappar förmågan att bedöma hur högt de kommer under jaktivern? Vi frågar kattetologen Elin Hirsch.
 
– En stor del av förklaringen handlar om att när katter upplever hot så flyr de vertikalt, vilket innebär att de tar sig upp i träd eller liknande. Självklart kan även katter följa efter fåglar eller andra djur, men ofta handlar det om att få uppsikt över sitt närområde eller ta sig undan från en potentiellt hotfull situation.

Varför kommer en del inte ner utan hjälp?
– Att ta sig ner är sedan svårare för katten på grund av hur klorna är utformade. Klons funktion och utformning, att den är böjd ger katten styrka och balans på väg upp när den förankrar klorna i trädet. Samtidigt är kattens bakben starkare än vad frambenen är. Att klättra ner med huvudet före gör att klorna riktas åt fel håll, de skapar varken stabilitet eller förankring. Katten behöver alltså gå baklänges och släppa på den spänning, som skjuter ut klorna, och flytta en tass i taget om de är högt uppe och inte kan ”springa ner och hoppa sista biten”. För en stressad, rädd eller orolig katt så kan detta vara svårt. Speciellt om den inte har erfarenhet av att ta sig ner från träd, säger Elin Hirsch.

– Anekdoter som jag har hört är att katten helt enkelt försöker ta sig bort genom att successivt leta sig högre och högre – men detta är bara upplevelser av djurägare och människor som försökt hjälpa katter ner. Sen verkar det som att när katten blir desperat nog att ta sig ner så gör den det oavsett hur farligt det blir – till exempel hoppa från alldeles för hög höjd eller liknande. Som sagt, detta är anekdoter, men det känns lite logiskt med tanke på att kattens ursprungliga utbredningsområde inte innehåller jättehöga träd, säger Elin Hirsch, som sammanfattar:

– Katter är anpassade för att klättra i träd, men oerfarna katter kan ha svårt att ta sig ner då klorna inte längre är till hjälp. Men eftersom katter är anpassade till att klara hopp från höjder, deras extensormuskler kan absorbera stöten, kan detta underlätta, men då gäller det ju att marken under är relativt plan och att inte en massa grenar är i vägen.

Så fungerar kattens klor

Foto Liliya Grek, Unsplash

Klon sitter fast i sista tåbenet och aktiveras med hjälp av en flexormuskel, alltså en böjmuskel. Den ser ut som en lie, det vill säga att den böjs in mot tassen. I ett avslappnat läge är den infälld och skyddas mot slitage och skada av tassen. Klorna används inte enbart för att klättra utan även för att gräva, klösa, hålla fast byten och för försvar, berättar Elin Hirsch.