Kända katten Kerstin Strömstedt aktuell i ny bok

Niklas och Jenny Strömstedts katt Kerstin är redan känd genom Instagram. Nu blir hon huvudperson i boken ”Vid regnbågens slut finns en katt”. Kan Kerstin, som känd katt och influencer, höja kattens status? Vi frågade husse.

Niklas Strömstedt, vad tror du att det betyder för katters status när en känd person, som du själv, gör din katt till ett känt djur?
– Genom den feedback som ges på Instagram från kattägare så är jag tveksam till om det gör någon skillnad. Följarna är oftast kattägare själva och skriver att det är roligt med fenomenet att katten får en röst.

I förordet i boken skriver Niklas Strömstedt att han var rädd för katter. Men eftersom Jenny hade katten Eva-Charlotte när de träffades, och han fick ta hand om henne när Jenny reste i väg, så ändrades hans syn på det ”opålitliga” djuret. Han bemötte Eva-Charlotte med respekt och de lärde sig att trivas med varandra.

När Niklas och Jenny Strömstedt flyttade ihop bestämde de sig för att även ta hand om katten Kerstin. Niklas beskriver kattägarskapet som en roll som han har vuxit in i och han blev successivt mindre rädd för katten som individ.

Vad tror han att boken kommer att väcka för tankar eller reaktioner, och hur önskar han att läsarna ska ta emot innehållet?
– Boken är ganska absurd och larvig. Där finns sånger som Kerstin skrivit (Niklas tolkning av Kerstin), som förhoppningsvis ger någon slags tanke hos läsaren. Jag vill få folk att le, men även ge plats i samhället för den sortens tankar som boken tar upp.

Kerstins Instagramkonto, som i dag har över 90 000 följare, var det Niklas döttrar som startade för ett antal år sedan. Det som fick honom att fortsätta var isoleringen under tiden för pandemin.
– Jag tog båda katterna, Kerstin och Eva-Charlotte, med mig till vårt hus i skärgården. Där fick jag tid att reflektera och granska de båda individerna. Från början uppdaterade jag med en ny låt varje vecka. Och sedan fortsatte det.

När jag frågar vad han mest bär med sig i djurägarskapet svarar han:
– Att lyssna och att se olika signaler, katter visar vad de vill. Jag har lärt mig att katter jamar inte för att prata med varandra. Katter jamar alltid till ägaren, för att visa att nu ser jag att du har klivit upp, nu vill jag ha mat, med mera. Sen är det ju ett ansvar, att se till så att de har det bra.

Kerstin och Eva-Charlotte är både ute- och innekatter. På sommaren får de följa med till skärgården och vara utomhus.
– De är där vi är, säger Niklas Strömstedt med ett leende på läpparna.

Anledningen till att det blev just Kerstin som står i rampljuset är att Eva-Charlotte har en stark integritet. Niklas beskriver Kerstin som en social, snäll, rolig, trevlig och behaglig katt som han inte hört fräsa en enda gång under hennes snart 11-åriga liv.

Att Niklas har ”klistrat på Kerstin en personlighet” är något han själv beskriver det som genom texter, sånger och verser.
– Kerstin speglar texterna väldigt bra. Boken visar hur en katt skulle kunna uppleva världen, både på ett seriöst och på ett något komiskt vis.

Min sista fråga blir om Niklas tror att boken kommer leda till en ökad förståelse hos människor om att katter, liksom vi, är kännande varelser.
– Jag tror inte att det kommer att bli en världsomvälvande bok eller att den gör någon större skillnad. Men att kanske vissa börjar se katten med andra ögon och eftersom det är barnvisor i boken kanske den kan öka förståelsen, i första hand, hos unga personer.

Avslutningsvis får han några fria ord. Det han tror att Kerstin vill säga är:
– Oavsett om man är katt, människa, häst eller annan levande varelse, så ska man vara snälla mot varandra.

Text Sara Sjölund
Foto Förlaget Mondial & Kerstin Strömstedts instagram

Detta är Kerstin Strömstedt

Varelse: Katt.
Ras: Devon rex.
Ålder: Tio höstar.
Favoritsysselsättning: Gosa och äta.
Instagramkonto: @kerstinstromstedt
Aktuell: Med ”Vid regnbågens slut finns en
katt” där husse Niklas Strömstedt skrivit och
Lars Lerin illustrerat.