”Grisar är sinnliga djur, experter på att njuta av tillvaron – när de får möjlighet”

Schwein. Så heter fotografen Julia Lindemalms utställning som öppnar på lördag. Besökaren får träda in i grisens universum genom fotografier, video och installationer.
– Att se med egna ögon hur majoriteten av världens grisar lever har skapat ett stort svart hål i min själ, säger hon.

Julia Lindemalm har gjort flera uppmärksammade fotoprojekt och bildböcker som rör djurens verklighet. Boken Cat People och utställningen Zoo World är två. I dagarna öppnar Schwein på Kulturcentrum Ronneby konsthall, en utställning om grisar uppbygd med bilder, installationer och video .

Hur kom det sig att du gjorde fotoprojektet Schwein?
­– Jag fick i uppdrag av Tidningen Djurskyddet att fotografera Ängavallens kor och kalvar. Då visade djurskötaren mig deras grisar också. Jag blev helt fascinerad. Jag har nästan aldrig träffat grisar eftersom de inte får gå ute i vanliga fall. De liknade inga djur jag sett med sina stora lite oformliga kroppar, märkliga ljud och observanta ögon. Jag tror jag blev kär. Jag kunde inte sluta tänka på grisar. Jag hörde av mig till Ängavallen och fick börja fotografera där.

Hur länge följde du grisarna? 
– Jag började fotografera på Ängavallen 2019 och har återkommit med olika intervaller sedan dess. Sommaren 2020 och i år har jag varit där varje vecka. Jag har också stått utanför Scan Kristianstad tillsammans med Kristianstad Pig Save och fotograferat grisarna som kommer i slaktbilarna. Och besökt en av Tysklands största grisfabriker.

Vilka är dina egna största insikter eller upplevelser under projektet?
– Det har varit en existentiell upplevelse. Jag har funderat mycket över livet. Och döden. Grisar är sinnliga djur som när de får möjlighet är experter på att njuta av tillvaron. Ligga och snarka i halmen när morgonens första solstrålar träffar ryggen, sjunka ner i sval lera en het sommardag, retas med sina syskon när man har hittat en särskilt god rot, somna på sin mammas varma sträva rygg. Att vara med grisarna har varit att existera i det absoluta nuet. Det är särskilt med tanke på att döden kommer så fort de kommit upp i 100-110 kg. Livet är NU. Sen har det väckt sorg, frustration och skam över hur majoriteten av världens grisar lever. Att se det med egna ögon har skapat ett svart hål i min själ.

Vad hoppas du att utställningen kommer att förmedla till besökarna?
– Min förhoppning är att man får en känsla för vilka vackra, roliga och personliga djur de är. Det finns inte en enda människa med på bild så man kommer träda in i grisens universum. Det är första gången jag också arbetat med video och installation. Jag vill att man börjar tänka på grisar och deras plats i vår värld.

Varför ställs den ut i just Ronneby? 
– Jag är uppväxt i Karlskrona och fick ett arbetsstipendium från Konsten i Blekinge, som gjort att jag kunnat arbeta med projektet. I det stipendiet ingick också en utställning.

Kommer bilderna att ställas ut på fler orter?
– Det är min förhoppning. Jag vill att det här bara ska vara början på grisens intåg i vårt medvetande.

Utställningen öppnar lördagen den 19 november och pågår till den 8 januari 2023.

Text Katarina Hörlin
Foto Julia Lindemalm