Sorg och vrede efter att tre schimpanser skjutits till döds på Furuviksparken

Sorgen och chocken är stor efter att tre schimpanser skjutits till döds på Furuviksparken i går. En fjärde schimpans är skadeskjuten. Skarp kritik har riktats mot att schimpanserna avlivades, i stället för att bedövas och sövas ner.

Under onsdagen tog sig fem schimpanser på Furuviksparken i Gävle ut ur sitt hus och hägn. De rörde sig inne på djurparkens område. En av dem återvände till schimpanshuset medan de fyra andra sköts. Tre schimpanser har enligt djurparken dött och en av dem är skadeskjuten.
 
Sent på onsdagskvällen publicerade Furuviksparken ett meddelande på sin hemsida där de skrev att det är en sorgens dag på Furuvik.
  ”Tre av våra sju schimpanser har idag gått bort och det är oerhört smärtsamt för oss alla. Det är individer vi tagit hand om, lärt känna och värnar om. Schimpanser kan upplevas fredliga men de är extremt farliga. De är snabba, mycket starka och generellt orädda. Det kan snabbt eskalera till en livsfarlig situation. Därför var vi tyvärr tvungna att ta beslutet att oskadliggöra tre av de schimpanser som hade lämnat sitt hägn. Detta är ingenting vi tar lättsamt på. Säkerheten för människor är alltid vår främsta prioritet.”

Skarp kritik har riktats mot avlivningarna, bland andra har parkens tidigare djurskötare och primatansvariga Ing-Marie Persson, som arbetat länge med schimpanserna, sagt till SVT Gävleborg:
 – Jag är förkrossad, upprörd och även förbannad. Det viktigaste när det handlar om schimpanser i sådana här lägen är att det inte finns människor i närheten, bara ha de i närheten som de har förtroende för. Under tiden laddar man bedövningsvapen och bedövningsvätska ska finnas hemma till varje djur. Man ska också ha en immobilisatör på plats, varje dag, som klarar av sådana här situationer. Jag tycker att det låter väldigt konstigt att de måste avlivas på det här sättet, säger Ing-Marie Persson till SVT Gävleborg.

I meddelandet på hemsidan skriver Furuviksparken:
”Många av er undrar varför vi inte använde sövningsmedel, en fråga som vi förstår att ni har och som vi gärna vill ta chansen att förklara.
Sövning är inte ett alternativ när en schimpans tar sig utanför sitt hägn med risk för människors säkerhet. För att skjuta med sövningspil så behöver man vara väldigt nära djuret. Detta kombinerat med att det kan ta upp till 10 minuter innan sövningsmedlet verkar skulle innebära stor fara för människors säkerhet. När en schimpans är lös i parken, behöver man därför tyvärr skjuta för att avliva.”

När de skrev meddelandet under onsdagskvällen befann sig fyra schimpanser inne i schimpanshuset, ”men är inte instängda i sina hägn. Det här innebär att vi ännu inte kan låta personer röra sig fritt ute i parken och vi har fortfarande full beredskap. Evakuering av våra medarbetare i parken pågår och vårt beredskapsteam kommer att bevaka schimpanshuset under hela natten. ”

Furuviksparken avslutar texten med att skriva att de är otroligt ledsna för att den här situationen har kunnat uppstå.

”Vi kommer utreda hur och varför detta har skett och berätta för er så fort vi vet vad som har hänt. Våra tankar går till alla medarbetare, gäster, alla som värnar om våra djur och självklart till djuren som inte längre finns med oss. Sorgen är oerhört tung.”

Under morgonen förklarade Parks and Resorts informationschef Annika Troselius i SVT Morgonstudion att det är uppenbart att någonstans har parken brustit i och med att schimpanserna kunnat ta sig ut, och att en utredning ska göras för att kartlägga hela händelseförloppet. Hon förstår att många är upprörda och parken ska gå till botten med allt. Men just nu är det primära att få bättre överblick över var exakt de fyra schimpanserna är som befinner sig i schimpanshuset. En av dessa fyra schimpanser är skadeskjuten. Hon vill inte spekulera i om den skadeskjutna schimpansen senare måste avlivas.

Text Katarina Hörlin
Foto Imre Tomosvari, Unsplash