Katten Larry har gått från hemlös till att bo på Downing street 10

Som liten var Larry en hemlös gatukatt, i dag bor han tillsammans med premiärministern på Downing street 10 i London. Larrys livsöde har berört människor världen över och höjt kattens status i Storbritannien.

De brittiska premiärministrarna avlöser varandra på Downing street 10 i London, fast en boende på den välkända adressen består: katten Larry. Men sina första år levde han på gatorna i samma stad, hemlös, precis som många andra katter.

– I Storbritannien finns ungefär en kvarts miljon hemlösa katter, berättar Anthea Davey, pressansvarig på djurhemmet Battersea Dogs & Cats Home.

Battersea räddade Larry från gatulivet när han var i fyraårsåldern. Larry adopteras sedan av Storbritanniens dåvarande premiärminister David Cameron och flyttade in på Downing street 10. Det var 2011 och Larry är fortfarande kvar, medan premiärministrarna bytt av varandra – på sistone i rask takt.


Larry lockar alltid pressen till sig när något ska tillkännages vid Downing street 10.

Att Larry betytt mycket för att höja kattens status i Storbritannien är Anthea Davey övertygad om.
– Som sällskapskatt på Downing street har Larry visat för miljontals människor världen över hur otroliga katter som räddats från gatan är. Hans berättelse är ett bevis på varför alla djur förtjänar en andra chans. Ena minuten kan de vara en förbisedd herrelös katt på gatan, i nästa stund kan de bli en av landets mest älskade politiska figurer, säger Anthea Davey.

I Sverige trädde den nya lagen om obligatorisk id-märkning och registrering av katter i kraft den 1 januari i år. Finns det en liknande lag i Storbritannien?
– Den brittiska regeringen tillkännagav 2021 sina planer på att införa lagstiftning som gör mikrochippning av katter obligatoriskt. Vi på Battersea välkomnar lagen eftersom mikrochip skulle göra det möjligt för lokala myndigheter och djurhem som Battersea att återförena tusentals fler försvunna katter varje år med sina ägare, säger Anthea Davey.

Vad ser ni som den stora utmaningen för att få ner antalet hemlösa katter i Storbritannien?
– Kastrering av hemlösa katter är det bästa sättet att hålla lokala kattpopulationer under kontroll, samt minska risken för att enskilda katter ska drabbas av hälsoproblem. Battersea har hjälpt katter och hundar i Storbritannien i över 160 år. Och vi fortsätter att arbeta med att fånga, kastrera, släppa ut eller transportera katter över hela Storbritannien genom samarbete med andra organisationer.

Text Ida Svartveden
Foto Battersea/Justin Ng

Böcker har skrivits om Larry.