Den franska familjens Sverigeresa slutade i tragedi – men genom snabb hjälp överlevde hunden Naïa: ”Ett mirakel att träffa henne igen”

När Luc le Brun vaknade upp ur koman han hamnat i efter den fruktansvärda gasexplosionen i Älvsjö förra sommaren hade han förlorat sin fru, sin ena arm och ett ben i olyckan. Men familjens hund Naïa hade tack vare snabb hjälp från djurskyddsorganisationer, veterinär och djurvårdare klarat sig.
– Det betyder oerhört mycket för mig att Naïa finns kvar.

Nu tackar han veterinärkliniken, Djurskyddet Sverige, Djurskyddet Kattvärnet i Haninge och franska Brigitte Bardot-fonden för hjälpen att rädda Naïa.
– Det var ett mirakel att träffa henne igen! säger Luc le Brun.

Det var den 25 juni i fjol som det franska pensionärsparet Luc och Catherine le Brun parkerade sin husbil på en tankstation för fordonsgas i Älvsjö utanför Stockholm. På parkeringen var det mycket lugnt, så Luc och Catherine lät sin femåriga American staffordshire terrier Naïa springa omkring lite medan de skulle fylla på gas.

– Vi har haft Naïa sedan hon var en liten valp. Hon har alltid följt med oss i husbilen när vi åkt runt i Europa. Förra sommaren satsade vi på en semester i Norden, innan vi kom till Sverige hade vi varit i Danmark, och sedan planerade vi att åka vidare till Finland och Norge, berättar Luc le Brun.

Lucs minne av själva olyckan är dimmigt. Han minns att han och Cathrine gick för att fylla på gas, vilken de förvarade i ett separat utrymme på utsidan av husbilen. Detta var något de gjort många gånger förut utan problem.


Den svåra olyckan uppmärksammades i press, radio och tv. Här faksimil från SVT.

Varken Luc eller de mekaniker som tittat på husbilen efter olyckan har någon förklaring till varför det gick så ödesdigert fel denna gång. Gasexplosionen var öronbedövande och hördes hela Älvsjö, vilket lokal media kom att rapportera om.

– Jag minns bara en enorm smäll. Sedan har jag dimmiga minnen av hur räddningspersonal anländer. Jag minns hur jag låg på marken och såg att min högra hand var borta. Och jag såg också att min fru låg på marken, berättar Luc och rösten stockar sig.

Polis och ambulans kom snabbt till platsen. Luc fördes till sjukhus men Catherines liv gick inte att rädda.
– När jag vaknade på Karolinska efter en vecka i koma var det med stor sorg jag fick veta att min fru hade dött, och att jag hade förlorat en arm och ett ben, säger Luc som nu befinner sig i Frankrike.

I takt med att Luc återfick sina krafter fick han reda på vad som hänt Naïa, som också skadades svårt i samband med olyckan.
– Eftersom jag låg i koma var det svårt för djursjukvården att veta hur de skulle agera. De papper vi hade på henne hade förstörts i explosionen och djurkliniken hon kom till visste inte om hon hade någon försäkring.

Att Naïa behövde akut vård var dock ett faktum. Hon hade skadat ett bakben svårt i olyckan. Två djurskyddsorganisationer engagerade sig nu för att hjälpa Naïa: franska Brigitte Bardotfonden och Djurskyddet Sverige. Organisationerna mobiliserade finansiering och beslut togs att Naïa skulle opereras, oavsett om hon hade försäkring eller inte. Djurskyddet Sveriges lokalförening Kattvärnet i Haninge ställde upp och Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt for till veterinärkliniken och betalade de drygt 70 000 kronor som operationen kostade.

Detta ihop med klinikpersonalens insatser gjorde att Naïa överlevde. På kliniken, som inte vill skylta med sitt namn, opererades frakturen Naïa hade på höger calcaneus. Frakturen stabiliserades med kompressionskruvar, LCP-platta och skruvar.

– Jag är så tacksam för all den hjälp som Naïa fått av alla inblandade. För mig betyder det oerhört mycket att hon finns kvar, hon är också en överlevare, och hon påminner mig om alla de fina stunder jag och Catherine haft tillsammans. Vi hade försäkring för Naïa så det blev till slut inga finansiella utgifter för djurskyddsorganisationerna, säger Luc.

Första gången Luc träffade Naïa efter olyckan beskriver han med glädje i rösten. Det var drygt två månader efter olyckan, och familjen fanns då samlad i Frankrike. Och även om Luc har fem barn så beskriver han Naïa som det sjätte.
– Det var lite som ett mirakel att träffa henne igen. Jag är så van att ha henne i närheten, sittandes i Catherines knä, i soffan, i husbilen. Vi har alltid haft henne nära oss, säger han.

Lucs svåra skador gjorde det omöjligt för honom att själv ta hand om Naïa under det första året efter olyckan. Efter tiden på sjukhus i Sverige förflyttades han till ett rehabiliteringshem i Frankrike där han fick hjälp med proteser till arm och ben.

I början av maj kunde han dock återvända till sitt hus i Cherbourg i västra Frankrike. Även Naïas väg tillbaka till ett normalt hundliv efter skadan har varit lång. Hon hade tur att det fanns fransk personal på kliniken där hon opererades som tog med henne tillbaka till Frankrike. Ytterligare ett bevis på det engagemang som djurkliniken visade Naïa.

– Under min rehabilitering har Naïa bott hos min bror Jean-Claude och svägerska Marie-Laure. Efter operationen i bakbenet fick hon inte gå, så de köpte en barnvagn som de körde henne i. I dag kan hon springa på stranden som vanligt, berättar Luc.

Han är nu mycket glad över att kunna flytta tillbaka till sitt hus, och att själv kunna ta hand om Naïa igen. Hon ger honom motivation till att bygga upp sitt nya liv, med nya vanor.
– Jag har beställt en trehjulig cykel som hon och jag kan göra utflykter med, säger Luc.


Han funderar då och då på vad som skulle ha hänt med Naïa om inte djurskyddsorganisationerna så snabbt ryckt in och garanterat att finansiera hennes operationer – och om inte personalen på djurkliniken lagt ner så mycket arbete för att hjälpa henne. Kanske skulle hon ha avlivats. Han vet inte.
– Det betyder jättemycket för mig att hon finns. Jag är inte ensam, säger Luc.

Tycker du att Naïa förändrats efter olyckan?
– Hur hon var direkt efter olyckan vet jag inte, jag träffade henne först två månader efter olyckan, men enligt alla som tog hand om henne var hon en liten boll av kärlek. Hon var mycket omtyckt på veterinärkliniken i Sverige där hon stannade i nästan en månad.

– Hon är fortfarande lika gosig som hon var innan olyckan, och väldigt sugen på kel och kramar. Sedan drygt en månad tillbaka har hon återfått sin energi och börjat leka med hundleksaker igen, säger Luc som nu går ett nytt liv till mötes, tillsammans med sin Naïa.


Naïa.

Text Ida Svartveden
Foto Privat