Visste ni detta om djurs fantastiska förmågor?

Djur är fantastiska. Att ens försöka skriva ner alla deras förmågor går inte. Denna lista hade blivit oändlig. Varje djur har unika förmågor. Här är några!

Ledarfåren tolkar världen

De är tunnare och lugnare än andra får och har dessutom förmågan att förutse oväder. På Island finns knappt tusen ledarfår. De känns igen på sin skarpa blick som tycks se och förstå omgivningen på ett unikt sätt. De andra fåren följer ett ledarfår. Det har deras fulla förtroende, och förvaltar det väl. Vid fara leder de alltid sin flock hem igen.

– Ledarfåren är några av de mest fascinerande djur jag vet. De liknar ingen annan fårras, säger Emma Brunberg, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.
På Svalbard finns ett museum med en permanent utställning om ledarfår.

Höns unika synfält

Fast först: Näbben! Den är full av känsliga nerver, hönsen använder inte den främst för att picka med, utan för att känna sig fram och orientera sig i tillvaron.
– Med tanke på det är det extra tragiskt att nästan alla värphöns i vår omvärld får halva sin övernäbb bortklippt direkt efter kläckningen. De berövas sitt viktigaste känselsinne och känner fantomsmärtor i resten av livet. Så kallad näbbtrimning är förbjudet i Sverige, men görs i andra länder för att undvika fjäderhackning, sa Per Jensen under djurskyddskonferensen Dumma djur eller märkliga missuppfattningar?
Han lyfte även fram hönornas syn.
– Synen är konstruerad så att de samtidigt med ena ögat kan se ett litet frö på marken 20 centimeter framför sig och med det andra 150 meter upp i himlen så att inga farliga rovdjur ska ta dem. Hönsens färgseende noterar dessutom flera miljoner gånger fler färgnyanser än vad människans gör.Grisens tryne

Ett tryne kan lyfta och rulla i väg stenbumlingar på upp till 100 kilo. Att förneka en gris sitt naturliga beteende att böka och lust att använda sitt tryne är inte rätt. I dag hålls 99 procent av alla grisar i Sverige inomhus. Året runt. Det handlar alltså om mer än en miljon trynen som aldrig får möta jorden.

Ökenflyghönans flaskfjädrar

Hur är det möjligt att höns överlever i öknen? Frågan har äntligen fått sin lösning. De förvarar vatten i fjäderpennorna som likt flaskor kan fyllas på och täppas igen. På så sätt kan vattnet användas under lång tid, avslöjar Illustrerad vetenskap.

Foto Emma Brunberg, iStock, Linda Bing, Wikimedia & Katarina Hörlin