”Fråga alltid hur veterinären tänkt göra för att undvika en smärtsam upplevelse för djuret”

Starka reaktioner och flera goda råd har strömmat in efter artikeln om katterna som avlivades utan föregående bedövning. Även marsvin har avlivats på detta sätt.

I somras berättade Susanna Bergfors här i Tidningen Djurskyddet om skuldkänslorna hon bar efter sina katters avlivningar. Båda hade av två olika veterinärer vid olika kliniker avlivats genom stick i levern utan föregående bedövning eller lugnande medel. Stress och panik istället för ett stilla avsked präglade den sista stunden.

Reaktionerna på hennes berättelse var många och det har strömmat in råd både direkt till redaktionen och via kommentarar i sociala medier. Flera har också delat med sig av liknade upplevelser.

”Har också varit med om hemska avlivningar. Numera tar jag hem veterinären så djuren får somna in i en trygg miljö.” skrev en djurägare.

Flera blev bestörta. ”Så ledsen och chockad jag blev av att läsa detta!” berättade en läsare och en annan framförde: ”Är så tacksam för vår veterinär. Avlivat två äldre katter hemma. De fick lugnande och smärtstillande före själva injektionen med avlivningsvätskan. Allt gick så lugnt och fint till väga. Lider med er som varit med om hemska avlivningar, blir ju fruktansvärda minnen efteråt.”

Marsvinsägaren Carin Götblad skriver:
”Hej, jag läste den sorgliga artikeln om avlivningen av katterna. Jag var själv med om en fruktansvärd avlivning av mitt marsvin Nils för 25 år sen. Han var hela 13 år gammal och en mycket kär familjemedlem.

Han avlivades med en stor spruta rakt in i buken och gallskrek paniskt och vred sig av smärta för att komma loss i cirka 15 sekunder. Det var fruktansvärt och jag kunde aldrig tro att det skulle gå till på det viset. Än i dag plågas jag av minnet av vad jag utsatte ett skyddslöst djur för. Tyvärr har jag förstått att det fortfarande kan gå till på liknande sätt.”

Carin Götblad med marsvinen Nala och Roger. Foto Suzanne Fredriksson.

”I dag är jag mycket noga med att förhöra mig innan hur olika undersökningar och provtagningar är tänkta att gå till när jag besöker veterinär. Mitt råd är att alltid ta reda på det och också ha synpunkter på hur man kan göra för att undvika en smärtsam eller stressande upplevelse för djuret” skriver hon.

Text Katarina Hörlin
Foto Pete F, Unsplash & Suzanne Fredriksson


Ur Tidningen Djurskyddet nr 2, 2023.

Läs hela artikeln här och ta del av vilken policy de stora vetrerinäraktörerna har i fråga om avlivning när det kommer till katter:
”Mina katters avlivning blev fruktansvärd”