Fruktansvärt lidande avslöjas på svenska kycklingavelsanläggningar

Företaget Aviagen har på en av sina svenska anläggningar avlivat hönor och tuppar med olagliga metoder utan bedövning. Dessutom har fåglar varit så stressade av hunger att de ätit varandra levande. Det avslöjar organisationen Djurrättsalliansen, som lät en person ta anställning och filma med dold kamera. Avslöjandet sänds i SVT:s Uppdrag Granskning i dag.

99 procent av aveln inom den svenska kycklingindustrin står det multinationella avelsföretaget Aviagen Swechick AB för med sina tretton anläggningar i Sverige. Ingen anläggning har släppt in tv-teamet från SVT:s redaktion, berättar Uppdrag Granskning som i programmet Kycklingens pris ändå kan visa grava missförhållanden. Detta då en person från organisationen Djurrättsalliansen tagit anställning hos företaget och smygfilmat verksamheten.

Hönorna och tupparna på anläggningen ska avla fram fåglarna som blir föräldradjur till de kycklingar som sedan säljs som livsmedel. De är snabbväxande, kallas Ross 308 och slaktas när de är 35 dagar. För att förhindra föräldradjuren att växa fortare än deras kroppar klarar av får de inte fri tillgång till foder, trots att de är avlade för ett högt foderintag. 

– Min uppfattning är att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning. Det är otroligt allvarligt ur djurskyddssynpunkt att begränsa födo- och vattenintaget för ett djur. Och att begränsa deras beteendebehov såsom man gör. Systemet är uppbyggt på att vi ska ha snabbväxande slaktkycklingar, som ska slaktas vid en tidig ålder för att få billigt kycklingkött, hela det systemet bygger på att man gör det här mot föräldrarna, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, som är en av de experter som intervjuas i inslaget.

Filmerna inifrån Aviagenanläggningen visar fåglar där stora delar av kropparna saknar fjädrar. Skälet är fjäderhackning, som uppstått av stress som baseras på hunger. På filmerna visas även hur en fågel äts upp levande av de andra fåglarna.

– Det är fruktansvärt. Det här illustrerar hur den här typen av djuruppfödning och djurproduktion har passerat de biologiska gränserna för länge sedan, säger Per Jensen i programmet.

Även skadade eller sjuka hönor och tuppar som avlivas utan bedövning och genom att de snurras så att deras halskotpelare rubbas har filmats. Andra trampas ihjäl.

Länsstyrelsen har tidigare påpekat brister hos Aviagen, framgår av programmet.
 – Vi har påpekat felaktig avlivningsmetod och det har vi också följt upp. Men vad man gör när vi ser är en sak och vad man gör när vi inte ser är en annan sak, säger Henriette Bonde Nordström, Länsstyrelsen i Skåne, i programmet Kycklingens pris.
   
Efter granskningen har den svenske vd:n Thomas Carlson lämnat sin tjänst.

Hela programmet kan ses på SVT Play: Kycklingens pris.

Text Katarina Hörlin
Foto Djurrättsalliansen/SVT Uppdrag granskning