Kamelträning pågår på östgötaslätten

– Kameler har ofta tränats med hårda metoder. Jag ville visa att man kan träna dem med positiv förstärkning, säger matten Anna-Carin Hagström.

Kameler har levt med människor i över 4 000 år. Ofta har träningen genom årtusendena skett med hårda metoder under tvång.
– Jag vill visa att man kan träna kameler med positiv förstärkning. När jag träffade Judit föll jag direkt, berättar etologen Anna-Carin Hagström, som i dag lever med kamelerna Harry och Judit på östgötaslätten.

För båda är träning en del av vardagen. Judit var helt ohanterad när hon för åtta år sedan kom hit från Bengt Erlingssons kameluppfödning på Öland.
– Hennes eftertänksamma blick, jag har aldrig träffat ett djur som utstrålar sådan förundran.

Anna-Carin har länge tävlat med sina border collies. Rasen anses vara en av de mest intelligenta.
– Men Judit – och säkert även andra kameler – är på minst samma nivå. De har ett djup som jag inte kan förklara.

Judit klickades direkt in på samma sätt som Anna-Carin gjort med sina hundar.
– Det är nödvändigt att kunna hantera ett så stort djur som en kamel, Judit väger 850 kg, och man kan inte, som med de flesta hundar, bära bort dem om något skulle vara på väg att gå fel. Det är ju en säkerhetsfråga också utöver att det är kul.Timing is everything. Att klicka i exakt rätt ögonblick, när djuret utför just det man vill belöna, är nyckeln i all effektiv träning. Djuret måste förstå varför det belönas.
– För hundarna är det svårt att klicka just när de gör precis det man vill belöna, allt går så fort när border collies rör sig. För kameler är det tvärtom. De rör sig så långsamt att jag ibland måste klicka innan Judit faktiskt utfört hela rörelsen för att visa att tanken är rätt!

Slutresultatet, exempelvis att lära djuret kliva i en låda, blir samma oavsett om det är Judit eller en hund som ska utföra det.
– Och Judit lär sig det på samma tid men frekvensen klick är inte lika hög eftersom det går mycket långsammare för henne. Men jag har aldrig tränat ett djur som är mer analytiskt än Judit.

Förberedelserna är också desamma: Korta pass. Vara väl förberedd. Koppla på sin analytiska sida. Fokusera.
– Judit har en förvånansvärd uthållighet. Hon kan träna i 20 minuter utan att tappa fokus. Det enda som kan konkurrera är när gräset är grönt på våren. Någon gång har det hänt att det lockat mer, säger Anna-Carin.

Utöver att träningen ska vara kul även ser hon även den som en chans att testa kamelernas fysiologiska förmågor.
– Judit har lärt sig att skilja ut siluetten av en kamel bland siluetter av andra djur. Så hon har absolut
förmåga att skilja på olika former. Nose Work som hon klarar galant är ett sätt att undersöka deras luktsinne.När Judit träffade Harry blev hon rasande.
– Hon hatade honom. Hon och jag hade varit tillsammans varje dag i flera år och nu skulle hon dela mig med någon. Det gillade hon inte. Första året var hon väldigt ovänlig mot Harry, hon skadade inte honom, men visade tydligt att hon inte ville ha honom där. Bet efter honom.

Harry kommer också från Öland. När Anna-Carin och hennes man var på besök steg Harry fram, sträckte fram huvudet och ville bli kliad.
– Han valde oss. Han var så social från start och har en helt annan personlighet än Judit. Även om Judit trivdes fint med fåren här så ville jag ge henne en artfrände. Efter ett år hade hon accepterat honom. När han brölar av saknad över slätten när Judit är borta så kan hon gå och småmuttra när han är borta.

Det första Anna-Carin gjorde när Harry kom till gården var att precis som med Judit klicka in honom. Han släpptes ut i hagen när de kom hem mitt i natten. Hon gick ut några gånger och varje gång han fick något att äta klickade hon på klickern.
– På morgonen var han inklickad. Sen fortsatte vi. På ett par dagar hade han gått från att aldrig haft en grimma till att vi gick promenader.


Judit plockar svamp.

På Judits populära Instagramkonto kan man följa henne ute i skogen när hon plockar svamp med familjen, tränar Nose Work och se Harrys och hennes mjuka mular kika ut ur stallet i morgondiset.
– De är väldigt roliga kompanjoner! Ska jag likna dem vid någon annan art blir det stora analytiska hundar. De är så himla stora personligheter med åsikter om allting. De pratar mycket, Harry mer brölande högt, Judit tystare och bestämt.

Vad planerar du för träning framöver?

– Jag skulle vilja utveckla ridningen mer. De tycker fortfarande att det är märkligt när klickerklicken
kommer uppifrån när jag sitter på ryggen – de brukar ju komma från marken. Sedan skulle jag vilja lära Judit att skriva ett J på en whiteboard med en penna. Det tror jag hon skulle lära sig fort, det gäller bara att jag förbereder exakt hur vi ska lägga upp det och fixar en penna som Judit kan hålla i munnen!

– Det finns en hund, Chaser, som kan över 1 000 ord. Hon lär sig genom att man håller upp en leksak, en boll, säger boll och belönas när hon tar bollen. Sedan byggs det ut. Det finns ett fantastiskt youtubeklipp Dog Understands 1022 Words! från BBC Earth som visar detta. Alla leksakerna läggs i ett rum. Man säger: Hämta dockan. Chaser springer in och letar fram dockan. Det skulle jag vilja testa på Judit. Även färgdiskriminering vill jag prova: en kvinna i Frankrike har lärt sin kamel att skilja mellan rött och blått. Det skulle vara intressant att ta reda på mer om kamelernas färgsinne. Men inga andra storslagna planer just nu!

Nyfiken på hur det går? Följ Judits och Harrys liv på Instagram: @Juditkamel
Se klippet med Chaser här: Dog Understands 1022 Words

Text Katarina Hörlin
Foto Anna-Carin Hagström