Veterinären Johan Lindsjö vårdar djur världen över. I våras kunde hans arbete i Indien följas i SVT:s Djursjukhuset.
Johan Lindsjö är medlem i Djurskyddet Sverige och arbetar till vardags som veterinär på Västerort Djursjukhus i Stockholm. Hans specialistkompetens är hundens och kattens sjukdomar.
Han engagerar sig också ideellt i djurskyddsfrågor. Bland annat har han vid ett tiotal tillfällen arbetat ideellt som veterinär världen över. Han engagerar sig också för de tusentals gallbjörnar i Asien som under tortyrliknande former hålls i små burar och töms på galla flera gånger om dagen.
– Jag brinner för djurskydd och vill göra en insats. Samtidigt är volontärarbetet ett fantastiskt sätt att lära sig nya saker på, säger han.
I våras kunde vi i SVT:s Djursjukhuset följa Johan Lindsjös volontärarbete för IPAN, India Projekt for Animals and Nature. Programmet spelades in under några veckor i slutet av förra året.
IPAN, med chefen Nigel Otter i spetsen, driver en stor farm för hemlösa eller omhändertagna djur i en by i staten Tamil Nadu i södra Indien. Hundratals djur; hundar (ett 50-tal), kor, bufflar, åsnor, hästar, elefanter och andra djur, lever tillsammans på farmen i harmoni.
Djuren skyddas av elstängsel. Utanför farmen finns nämligen en nationalpark med elefanter, tigrar, leoparder, vildhundar och björnar.
Åsnorna har konfiskerats från en tegelfabrik medan bufflarna konfiskerades från en olaglig transport. Djuren kan i vissa fall omplaceras till nya hem. I annat fall får de stanna på farmen livet ut.
– Det är en fantastisk miljö med mycket empati för djuren, säger Johan Lindsjö.
På farmen jobbar stamfolk från trakten som till exempel herdar eller med djurskötsel, reparationer och hushållsarbete. Veterinärer kommer från hela världen för att arbeta gratis mot mat och husrum.
– Man behöver egentligen inte vara veterinär för att komma hit till farmen. Alla som kan hjälpa till med någonting är välkomna, säger Johan Lindsjö.
På farmen finns en mindre veterinärklinik. En större finns i den närliggande staden Ooty. Man har också små mobila kliniker som rullar i byarna och behandlar djur. Välbärgade djurägare förväntas donera en slant, annars är vården gratis.
– Organisationen gör en stor insats för människor och djur i området. IPAN utför allt från förebyggande vård till akut djursjukvård och vård av lantbruksdjur och hästar, säger Johan Lindsjö.
IPAN driver också ett stort projekt som kastrerar, rabiesvaccinerar och öronmärker gatuhundar. Skabbutbrott behandlas också. Efter behandlingen släpps hundarna ut på gatan igen.
– Innan IPAN startade sitt projekt slogs hundarna ihjäl när de blev för många, berättar han.
Hundarna gör nytta i byarna genom att de bland annat håller nere avfallsmängden och därmed råttpopulationen eller fungerar som vakthundar. Många är halvvilda; de ägs inte av någon men får mat av människor.
Organisationen arbetar mycket med hästar och elefanter som ofta råkar illa ut i Indien.
– Det finns vedervärdiga anläggningar med elefantridning för turister. IPAN försöker hjälpa till med rådgivning även om det inte alltid finns intresse från deras ägare, säger han.
IPAN stöttar också viltvårdarna i nationalparken i sitt arbete mot tjuvjakt på elefanter.
Inte heller de ponnys som drar vagnar med turister blir skötta. När de är uttjänta släpps de ut och får klara sig själva. Samma sak gäller för hästarna som inte håller tävlingsstandard på galoppbanan.
– Det går hästar överallt. Ofta råkar de ut för trafikolyckor. Många ser ut som vandrande skelett.
Även i det fallet jobbar IPAN med att försöka utbilda hästägarna. Man har också en mobil veterinärklinik för hästar.
– Här gör man verkligen nytta, konstaterar Johan Lindsjö.
Efter ett knappt halvår i Sverige planerar han redan för en ny resa utomlands för ideellt arbete. Den här gången följer även sambon Aleksija, viltpatolog på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och dottern med. Även sambon har mångårig erfarenhet av volontärarbete världen över.
– Vi träffades faktiskt när vi båda jobbade med volontärarbete i Thailand, berättar han.
FAKTA IPAN
- IPAN, India Projekt for Animals and Nature, är en ideell djur- och naturvårdsorganisation i Indien.
- Organisationen arbetar för att förebygga grymhet mot djur, förbättra hälsa och välbefinnande hos tama och vilda djur samt för att skydda naturen och därigenom förbättra livsvillkoren för människor.
- Drivs med pengar från donationer.
- Är en av WSPA:s medlemsorganisationer.
Läs mer på www.indiapan.org
Foto: Alex Smith