Nyheter

Kaninuppfödare vill ha ännu mindre burar

Mindre yta per kanin än tidigare, och ändå är uppfödarna missnöjda. Kaniner som föds upp för kött och päls borde i själva verket ha större ytor och bättre grävmöjligheter,... Läs mer »

Danska äggbönder slutar näbbtrimma

Nu kan de danska värphönsen snart glädja sig åt att slippa få näbbarna avklippna. Metoden, som kallas näbbtrimning, har länge använts på andra sidan Öresund med motivationen att det... Läs mer »

Förbud mot skadlig avel får tummen upp

Alla överklaganden avslogs, och förbudet står fast – det är inte tillåtet att avla på hundar med anlag för ögonsjukdomen entropion i Skåne. I början på 2012 förbjöd Länsstyrelsen... Läs mer »

”Handeln har ett moraliskt ansvar”

Griskonflikten mellan Sverige och Danmark trappas upp. Mycket av ansvaret ligger hos handeln, menar Bo Algers, professor på SLU, och kräver att de slutar sälja olagligt kött. Men ICA... Läs mer »

När barnbarnen ser tillbaka

Vad kommer det stå om oss i historieböckerna? Hanna Hellquist ser likheter mellan dagens djurindustri och slaveriet i Nordamerika. Men trots övertygelsen kan det ibland vara svårt att leva... Läs mer »

Ett burliv fjärran från gårdsidyllen

En efter en väljer de stora matkedjorna att sluta sälja burägg. Lobbyorganisationen Moderna Ägg, som består av buräggsproducenter, gillar inte utvecklingen. De menar att ett hönsliv i bur är... Läs mer »

Större risker med friare hönsliv

Ekologiska ägg säljer bättre än någonsin. Sanda Hönseri utanför Stockholm satsar på småskaligt och närproducerat. Ett ”riktigt liv” är påfrestande för hönsen men ändå ett självklart val, menar ägarna.... Läs mer »

Unika individer med olika behov

De olika systemen har fördelar och nackdelar. Och ett system passar inte heller alla hönor. Vissa vill vara utomhus, andra föredrar inomhus. Men i slutändan handlar det om konsumentens... Läs mer »