Kastreringspionjär fick djurskyddspris

Christer Hylanders första kull med vaccinkastrerade grisar gick nyss till slakt. Igår fick han ta emot 10 000 kronor av Djurskyddet Sverige, som tack för att han är först i landet med att använda vaccinet i kommersiell uppfödning.

Tidningen Djurskyddet har tidigare skrivit om Christer Hylander, grisbonden som var först i landet med att använda en skonsam kastreringsmetod på kommersiellt uppfödda grisar. Ett vaccin gör smågrisarna sterila, istället för den vanliga, obedövade – och otroligt smärtsamma – kastreringen där testiklarna skärs bort. Anledningen till att små hangrisar kastreras är att köttet annars får en så kallad galtlukt, som inte är populär hos konsumenterna.

En anonym donator hade i hemlighet gett 10 000 kronor som skulle gå till den första grisföretagare som använde vaccinet. Igår delade Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt ut priset till en överraskad Christer Hylander.

– Jag blev jätteglad och nästan lite rörd, säger Christer Hylander.

Kommer du att fortsätta använda vaccinet på alla dina grisar?

– Ja, det kommer jag att göra, om det inte blir nåt mankemang från slakteriet. Vi tycker att det går så mycket lättare än att hålla på och kastrera. Det går fortare också. Och så slipper vi skära i dem, det är ju bra för de små grisarna också.

Intresset för att använda vaccinet finns hos grisföretagare, men metoden accepteras sällan av slakterierna då den bland annat innebär extra arbetsmoment. Den första omgången av vaccinkastrerade grisar gick till slakt i torsdags på Lövsta slakteri utanför Uppsala. Att Lövsta, som är Christer Hylanders vanliga slakteri, gick med på att ta emot grisarna var en förutsättning för att vaccineringen skulle kunna ske. Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, hoppas att fler accepterar vaccinet.

– Vi hoppas att flera, både grisuppfödare och slakterier, följer efter. Att fortsätta utsätta smågrisar för det övergrepp som en obedövad kastrering innebär är inte värdigt ett land som säger sig värna om djurskydd. I Australien har man använt vaccin i 15 år, nu äntligen sker det i Sverige, säger Åsa Hagelstedt i ett pressmeddelande.

Foto: Åsa Hagelstedt