Tänk på detta under påsk

Äntligen påskledighet! Det tänker många som ser fram emot att få spendera helgen med nära och kära, inklusive fyrbenta vänner och andra husdjur. Men för att helgen inte ska sluta illa för vissa familjemedlemmar finns det några saker att tänka på.

Det är viktigt att hålla påskägg och andra godsaker av choklad på säkert avstånd från hunden. Mörk choklad är farligare än ljus choklad. Något många inte vet är att vissa tuggummin kan vara livsfarliga för hundar – läs mer om choklad och tuggummin och hur det påverkar hundar här.

Påskriset är fullt av färglada fjädrar och andra saker som kan vara kul för katten eller hunden att leka med. Men håll det utom räckvidd för nyfikna djur – risken är att en uppäten sak måste opereras ut, om det vill sig illa. Bitar av garn eller tråd kan vara farligt för både katter och hundar, speciellt för nyfikna kattungar. I värsta fall kan djuren sätta i sig en bit som leder till skador på tarmarna. Detta kan vara livshotande.

Även om det kan vara frestande att ge hunden resterna av påskmiddagen, kom ihåg att mycket fet och salt mat kan ge hunden magproblem och diarré.

Under högtider köper man ofta prydnadsväxter som hör högtiden till. Vissa av dessa kan vara giftiga för husdjuren. Påskliljor och lökväxter är bäst att hålla utom räckhåll för katter. Här hittar du mer information om de växter som används vid jul, ifall att du brukar ha några av dem vid påsk också.

Kom ihåg att alltid kontakta veterinär om du misstänker att ditt husdjur inte mår bra.

Och sist men inte minst – sänd en tanke till de djur oftast inte är husdjur, men som ändå bidrar till människornas påskfirande. Här hittar du en guide till fördelarna och nackdelarna för värphönsen i ekologisk, frigående och burproduktion. Och om du inte vill äta ägg men ändå tycker om traditionen och känner dig äventyrlig i köket – så här gör du äggfria ”ägg”!

Glad påsk önskar Tidningen Djurskyddet!