Granngården avbryter samarbete med Djurskyddet Sverige

Idag meddelade företaget Granngården att de avslutar samarbetet med Djurskyddet Sverige.

På sin Facebooksida ger företaget följande förklaring:
”Granngården avslutar samarbetet med Djurskyddet Sverige
På grund av reaktioner som vi fått från en del av våra kunder väljer vi att avbryta vårt samarbete med Djurskyddet Sverige. Vårt arbete med att stödja hund- och katthem runt om i Sverige fortsätter genom andra samarbeten.”

Nytt avtal
Avtalet skrevs under i början av år 2016 och handlade bland annat om att Granngårdens butiker valt ut flera djurhem som drivs av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar. Vid varje köp kunde kunden välja att runda upp betalsumman till valfritt belopp. Ett belopp som sedan via presentkort gick till djurhemmen, vilka kunde handla mat, burar och sängar. Ett viktigt stöd för flera av Djurskyddet Sveriges föreningar som gör en stor insats för främst hemlösa katter. Men nu är samarbetet avbrutet.

Skälet är alltså att Granngårdens kunder reagerat på samarbetet. Framför allt ska de ha reagerat emot  Djurskyddet Sveriges ställningstagande i jakt och rovdjursfrågan.

Mycket besviken
Djurskyddet Sveriges generalsekreterare fick beskedet idag.
– Jag tycker att det är dåligt av Granngården att avbryta samarbetet på grund av våra ställningstagande och jag är mycket besviken. Vi har från början varit tydliga med var Djurskyddet Sverige står i olika frågor, och vi har varit minst lika tydliga med att samarbetet med Granngården bara gäller en del av den breda verksamhet vi bedriver. De hade avtalat att stötta våra föreningars arbete att hjälpa hemlösa sällskapsdjur. De behöver inte försvara eller stå bakom alla ställningstagande som vi har i olika frågor, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige och fortsätter:

– Att Granngården helt plötsligt valt att avbryta samarbetet med oss på grund av att ett gäng arga jägare dragit igång ett Facebookuppror och hotar att sluta handla hos dem är beklagligt. Främst därför att det drabbar våra lokalföreningar och ytterst de hemlösa sällskapsdjuren, säger Åsa Hagelstedt.

Här finns samtliga Djurskyddet Sveriges ställningstaganden

 Text: Katarina Hörlin