Släpp gasen – rädda fågelliv

Nu har råkornas ungarna vuxit sig så stora att de nästan ser fullvuxna ut. Men de är ännu bara ungar och kan inte flyga. ”Släpp gasen när du kör bil och kör sakta, så ungarna hinner hoppa förbi” uppmanar djurvännen Lilian Brandt.

I går passerade djurvännen Lilian Brandt en väg i Skåne och där låg fem överkörde råk-ungar.
Problemet är många bilister tror att det är fullvuxna fåglar som hinner flyga undan innan bilen passerar, men eftersom de är ungar så kan de bara hoppa. De hinner inte undan för bilarna. Jag tänker att om alla släpper på gasen och är lite vaksamma så kan vi rädda flera fågelliv, säger Lilian Brandt.

Hon har i flera år matat råkor, skator och kajor med spannmålsrik kattmat.
– De ses ofta som laglösa skadedjur men de är vackra intelligenta fåglar.

Även igelkottarna kan behöva extra stöd just nu.
– Marken är hård och igelkottarna törstiga. Ställ ut vatten till dem i trädgårdarna, använd låga fat så kommer de åt att dricka, säger Lilian Brandt, som också tipsar om att ge humlorna och bina vatten.

 Fyll botten av en skål med kulor eller småsten. Häll över vatten och vänta på att humlorna ska komma och dricka. Med så här små medel kan vi alla tillsammans hjälpa väldigt många djur att överleva.

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto

igelkott
Ge igelkottarna vatten i fat med låga kanter.