Att hålla djur utan bur

Nu är jag föräldern vars barn vill ha husdjur. Jag säger inte nej, men jag väljer djurslag med omsorg och burarna har jag skrotat. Istället visar jag hur man kan hålla djur på djurens villkor utanför buren.
Så skriver Stina Näsström, styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, i sin inspirerande krönika om djur – utan bur.

När jag var liten hade jag en kompis som aldrig fick något djur. Hennes pappa sa ”Djur ska inte sitta i bur”. Jag tyckte synd om henne och tänkte att han var dum. Jag hade nämligen djur i bur. Det var inget konstigt med det, alla höll djur så. Att hålla djur i bur är nämligen en stark tradition. En tradition som tyvärr är så stark att vi sällan ens reflekterar över hur djuren i buren faktiskt mår.

När vi ser minkar och höns i bur reagerar de flesta. Men inte många höjer på ögonbrynen när de ser en kanin eller en fågel i bur, en häst i en box eller en fisk i ett litet akvarium. Vi är så vana vid att se dem sitta där i buren att det enda vi reagerar på är att djuren ibland beter sig märkligt.

Det kan vara hästen som biter sönder boxdörren eller kaninen som konstant gräver i burbotten. Inom etologin kallas dessa beteende för stereotypa. Stereotypi är en typ av beteendestörning där djuret gör en upprepad och oförändrad rörelse utan mål och syfte. Detta kan uppkomma då djur inte får utlopp för starkt motiverade beteenden.

Är det så konstigt? Att sitta i bur skulle för en människa vara ungefär som att spendera all sin tid i ett litet rum. Visst skulle det snabbt bli ett väldigt tråkigt och enformigt liv? Antingen har du ingen att umgås med eller så får du dela rum med några andra utan någon som helst möjlighet att gå iväg om du tycker någon är jobbig. Plötsligt är du det uttråkade djuret i buren med ett stereotypt beteende.

Få missköter sina djur med avsikt. Man sköter djuren så bra man kan utifrån den kunskap och de resurser man har. Ibland har man dock för lite och/eller fel kunskap och då kan djuret fara illa. När människan började hålla djur i bur visste man inte bättre. De trodde att djuret mådde bra så länge det fanns mat, vatten och var rent. Men nu vet vi bättre! Vi vet att djur, likt oss, har fler behov än så för att faktiskt må bra. Trots det håller vi fortfarande djur i bur eller under andra burliknande förhållanden.

När jag tänker tillbaka på mina barndomsdjur i bur inser jag att de inte alltid hade det så bra. Min kompis pappa var inte dum, han var en djurvän som visste bättre.

Nu är jag föräldern vars barn vill ha husdjur. Jag säger inte nej som min väns pappa, för jag tror att det är viktigt att barn får träffa djur och lära sig om dem. Men jag väljer djurslag med omsorg och burarna har jag skrotat. Istället visar jag hur man kan hålla djur på djurens villkor utanför buren. Det är nämligen dags att skapa nya traditioner.

stina_foto-maja-brand_webb
Text: Stina Näsström.
Stina är ledamot
i Djurskyddet Sveriges
förbundsstyrelse.

 

Vill du hålla djur utan bur? Läs här!

Om kaniner. För dig som vill låta din kanin leva ett friare liv finns flera tips i:
Facebookgruppen Friare kaninliv
Bloggen Aktivt kaninliv
Föreningen Sveriges Kaninvälfärdsförening

Marsvinstips finns i studentarbetet Marsvins naturliga miljö och beteende av Ingrid Melin.

End the cage-age! Avsluta buråldern! Läs mer om Compassion in world farming, CIWF:s kampanj för livsmedelsproducerande djur här: End the cage age

Positiva listan! Djurskyddet Sverige arbetar med Eurogroup for Animals i deras kampanj Positiva Listan. Den handlar bland annat om att göra begränsningar så att inte sådana djur som inte lämpar sig att hålla i fångenskap kan hållas.
Läs mer här: Think Positive

Hästar i frihet läs mer i Djurskyddet Sveriges temanummer Hästar på lösdrift av Mia Sahl.
Nr 1 2016_framsida