Skydda igelkottar från gräsklippare

Avhuggna öron. Avhuggna kinder. Bortklippta ögon. Robotgräsklippare orsakar fruktansvärda skador på igelkottar. 
– Stäng av klipparen på natten! uppmanar Emma Billbäck, KFV Rättviks Viltjour.

I dagarna prisades klass 6 på Margarethaskolan i Knivsta av Djurskyddet Sverige för sin uppfinning ”Hedgehog-saver”, där ett plastskydd hindrar robotgräsklipparen från att köra över igelkotten. Dock finns inte skärmen att köpa ännu, utan är endast en prototyp.

Men redan nu kan den som vill värna igelkottarna med enkla medel hindra att skadorna uppstår. Tidningen Djurskyddet har talat med Emma Billbäck på KFV Rättviks Viltjour. Förra sommaren började jouren få in flera igelkottar med svåra huvudskador. Snart insåg de att det var robotgräsklipparna som orsakat lidandet.

– Vi fick in många fler än tidigare somrar med svåra skador. Endast en klarade sig och hon är inte hel än. Hon har fortfarande ett sår på huvudet och har förlorat ett öga. Ofta klarar sig igelkottar bra med bara ett öga, det är med nosen de navigerar, säger Emma Billbäck, vid Rättviks viltjour.

Igelkott-2016
En igelkottshona klarade sig med hjälp från Viltjouren efter att körts över av en gräsklippare förra sommaren. Hon förlorade ett öga. Foto: KFV Rättviks Viltjour.

När sambandet mellan robotgräsklipparna och skadorna stod klart gick viltjouren ifjol ut med uppmaningen att stänga av gräsklipparen under natten. Än är det för tidigt att säga om uppmaningen hörsammats.
– Robotgräsklipparna har ju stått i garagen hela vintern, det är först nu som de börjar komma fram igen, säger Emma Billbäck.

Även i år uppmanar hon alla som äger en robotgräsklippare att bara köra den på dagen.
– För under kvällar och nätter är igelkottarna som mest aktiva.

Ett annat råd är att köpa robotgräsklippare med hög kvalitet.
– Det är de med lägst kvalitet som bara kör på och över en igelkott. En igelkottsunge är ju lika liten som en knuten hand. Det måste vara en gräsklippare som känner av den lille kroppen. Ta med en strumpa fylld med sand till affären och testa så att gräsklipparen viker av eller backar så snart den känner av hindret. Gör den inte det så köp inte gräsklipparen!

Också andra små djur som grodor och salamandrar har skadats av gräsklippare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emma Billbäck, Rättviks Viltjour.

Text: Katarina Hörlin
Foto: KFV Rättviks Viltjour