Sandra projektleder Djurskyddet Sveriges nya ungdomsförbund

Djurskyddet Sverige har startat ett ungdomsförbund. Projektledaren Sandra Rönnsved är på plats och kan redan hälsa den första föreningen välkommen i Helsingborg. Nu hoppas hon att fler föreningar bildas.

Projektledare Sandra Rönnsved, 25 år, anställdes helt nyligen på Djurskyddet Sveriges kansli. Hennes uppdrag: Bygg upp Djurskyddet Ungdom för djurengagerade personer under 26 år och hjälp de som vill att starta egna föreningar. Redan har hon varit med och hjälpt till vid bildandet av den helt nya föreningen Djurskyddet Ungdom Helsingborg.

Hur kommer det sig att Djurskyddet Sverige startar ett ungdomsförbund?
– Ungas organisering är viktigt för att unga ska kunna vara tongivande i debatter och för att vi ska kunna påverka vår tillvaro. Att Djurskyddet startat ett ungdomsförbund är viktigt för att vi ska kunna göra ännu större skillnad för djuren, säger Sandra Rönnsved.

Hur ska ni arbeta?
– Djurskyddet Ungdom kommer att arbeta för att engagera unga i djurskyddsfrågor och göra skillnad för djuren. De som vill kommer att ha möjlighet att starta upp en lokalförening på sin ort och bedriva lokal verksamhet. Utöver det kommer vi också ha nationell verksamhet som alla medlemmar kan engagera sig i. Det kan röra sig om konferenser för unga djurskyddare eller att bedriva politiskt påverkansarbete.

Tanken är inte att ungdomsföreningarna ska ta hand om övergivna djur eller hålla i djurhem.
– Till en början tror jag att det handlar mycket om att starta upp föreningar och börja sätta sig in i aktuella djurskyddsfrågor. Lokalföreningar i Djurskyddet Ungdom kan exempelvis anordna föreläsningar på sin skola, göra kampanjer för djuren och rekrytera medlemmar. Det finns möjlighet att göra många olika saker!

Vad har du gjort tidigare?
– Jag är utbildad journalist och har flera års erfarenhet från flera organisationer i unga civilsamhället, både nationellt och internationellt. För närvarande är jag förbundsordförande för Ung Media Sverige som är en ungdomsorganisation som jobbar med ungas yttrande- och tryckfrihet. Jag brinner för ungas organisering som är en hörnsten i ett välfungerande demokratiskt samhälle. Efter flera år i unga civilsamhället har jag också sett skillnaden unga personer kan göra. Vårt perspektiv är viktigt!

Har du egna djur?
– Jag har två katter som heter Sune och Nero. De är från ett katthem i Stockholm. De är helt fantastiska familjemedlemmar.

Text Katarina Hörlin
Foto Emma Uddesson och Sandra Rönnsved

Här är Djurskyddet Ungdom Helsingborg

Djurskyddet Ungdom HBG
”Älskar djur och vill hjälpa djur!” Två av skälen till att ungdomarna bildat föreningen Djurskyddet Ungdom Helsingborg. Från vänster: Pernilla Göransson, Cassandra Persson, Ida Pedersen och Max Stadler. 

Vill du starta en ungdomsförening? Så gör du!
Är du under 26 år och sugen på att arbeta för djur? Gå med i Djurskyddet Ungdom! Hör av dig till Sandra Rönnsved om du vill få mer information eller bilda en egen lokalförening:

Bli medlem gratis här: http://www.djurskyddet.se/ungdom/