Kritiserad hundtränare ska hålla liveshow i Helsingborg

Hundtränaren Cesar Millan kommer till Helsingborg i april för en liveshow. Det blir hundar på scenen och trerättersmeny för publiken. Evenemanget har redan sålt nästan 2 000 biljetter, men Millans träningsmetoder har mött kritik.

Förlegade metoder, skadliga koppel och en syn på hundar som inte stämmer med den senaste forskningen – så kan kritiken mot den numera världskände hundtränaren Cesar Millan sammanfattas.

Med tv-program som ”Mannen som talar med hundar”/”Dog Whisperer”, där Cesar Millan kommer hem till familjer vars hundar inte fungerar i vardagslivet har han blivit känd över hela världen. Miljoner tittare har följt hans metoder att få hundarna att anpassa sig. Men metoderna har mött skarp kritik.

– Forskningen på hundar, både hur de fungerar idag och vår gemensamma historia har ju kommit enormt långt på ganska kort tid. Tyvärr är Cesars teorier och metoder ett stort steg bort från det vi vet idag, säger Hannah Kendrup, hundinstruktör och hundpsykolog, samt ledamot i Djurskyddet Sveriges styrelse och vice ordförande i Djurskyddet Snapphanen.

– Vi vet att hundar inte har en inbyggd drift att klättra rang i sin familj och att hunden är väldigt väl medveten om att vi människor inte är hundar på två ben. De är fantastiskt duktiga på att läsa av oss människor och därför är det ju totalt galet att försöka låtsas vara en hund, som Cesar påstår att han gör och anser att andra hundägare också borde göra. När vi idag vet så mycket om hur hundar lär sig bäst är det totalt förkastligt att använda sig av direkt skadliga metoder. Det finns många klipp på när Cesar gör grymma övergrepp på hundar, säger Hannah Kendrup och ger exempel:

– Inlärningsmässigt så jobbar Cesar mycket med så kallad flooding. En rädd hund överöses med det den är rädd för och samtidigt tas möjligheten för hunden att ta sig ur situationen bort. Det som händer är att hunden till slut stänger av då den inte klarar av att ta in mer. På tv förklarar Cesar då felaktigt att hunden är något som han kallar ”calm and submissive”, alltså ”lugn och undergiven”, säger Hannah Kendrup.

– Han använder elchockshalsband och stackelhalsband, vilket är olagligt i Sverige (men tillåtet i en del andra länder, reds anm). Han är också en flitig användare av stryphalsband, som även om det är lagligt är oetiskt, potentiellt skadligt och dessutom totalt onödigt att använda, speciellt på det viset Cesar använder det, alltså högt upp på nacken vid atlaskotan.

Kritiken handlar också om synen på hundhållning där en tydlig flockledare ska ”visa vem som bestämmer”.
– Teorierna grundar sig i de tidigare tankar man hade om hur vargen och dess flockliv fungerade, men dels har man kommit fram till att mycket av det var felaktigt, dels vet man idag att hunden på många sätt är vargens motsats. Cesar hävdar att hans teorier grundar sig i hans egna observationer av ”hundflockar” i Mexiko. Men studier visar att hundar som inte lever med människor bildar inte flockar utan har snarare ytliga förhållande till andra hundar, när det behövs och de själva tjänar på det, säger Hannah Kendrup.

I april kommer Cesar Millan till Sverige för ett uppträdande under sin världsturné ”LIVE Once Upon a dog tour”. Helsingborg Arena & Scen AB arrangerar showen. Drygt 2 000 biljetter är redan sålda och responsen har, enligt Ulf Dahlström, pressansvarig för Helsingborg Arena & Scen AB, överlag varit positiv, men det finns även ett antal negativa röster som ifrågasatt Millan.

Hur ser ni som arrangörer på den kritik som riktats mot Cesar Millans metoder?
– Cesar Millan använder under sin föreställning inga i Sverige förbjudna halsband eller annat som inte är tillåtet. De hundar som medverkar är svenska och förutom att respektive hundägare givit sitt tillstånd, är de själva närvarande. Hundarna undersöks av svensk veterinär innan och efter föreställning, svarar Ulf Dahlström.

Så här presenterar arrangören föreställningen på sin hemsida:
” Under showen utför Cesar Millan live-demonstrationer med hundar på scen samt ger värdefulla tips och lektioner i vardagliga situationer som till exempel:
• Så här introducerar du en ny hund i ditt hem.
• Hur du uppfyller dina hundars behov och skapar ett starkt förhållande baserat på förtroende, respekt och kärlek.
• En hunds omvandling från ”Prince Charming” till ”Härskarnas härskare”.
• Vanliga beteenden under hundens livscykel.
• Tekniker för att komma till rätta med vanliga uppförandeproblem.
• Hur man går vidare när man förlorar sin bästa vän.
Och mycket mer.”


Hannah Kendrup, hundinstruktör.

Vad tänker du kring själva upplägget på showen, med livedemonstrationer och att publiken får se ”hur du skapar ett starkt förhållande baserat på förtroende, respekt och kärlek”, Hannah Kendrup?
– Det är så här Cesar jobbar och det är absolut receptet på hans framgångssaga. Han bäddar in det felaktiga i en massa annat och då når han fram. Han hittar på egna termer för att det ska låta trevligt, fint och kärleksfullt med det lyckade resultatet. Han har ju genom åren träffat enormt många hundägare och vet så klart vad folk vill höra, säger hon och tillägger att det som är värre än att metoderna används av en person är att de spridits över världen genom tv-programmen.
– Jag tycker att media bär ett stort ansvar i hur accepterat det blivit att faktiskt misshandla sin hund. Tydligen är den här typen av träning mycket mer tv-mässig än vad etiskt riktig träning är, säger Hannah Kendrup.

Text Katarina Hörlin
Foto Pressbild Helsingborg Arena & Scen AB och Privat.

Granskning av tv-program visar förlegade metoder

Det finns relevans i mycket av det Millan säger. Samtidigt har han tagit hundträningen 50 år tillbaka i tiden. Det visar examensarbetet ”Vad pysslar Cesar Millan med? – I can´t believe it. It´s a miracle!”, som Rasmus Andersson skrev redan 2010.

Uppvuxen med hundar i Mexico började Cesar Millan arbeta som hundtrimmare i San Diego och snart visade det sig att han klarade av bångstyriga hundar. Han startade ett rehabiliteringscenter för övergivna hundar, blev prisbelönad och började skriva böcker och spela in tv-program, läser vi i Rasmus Anderssons examensarbete  ”Vad pysslar Cesar Millan med? – I can´t believe it. It´s a mirakel!” som i sin tur citerar boken ”Ledarskap med Cesar Millan”.

Det är nu snart tio år sedan som Rasmus Andersson skrev sitt examensarbete under utbildningen till hundinstruktör vid Hundens utbildningsakademi. Andersson granskade metoderna som Cesar Millan använde i sitt tv-program ”Dog Whisperer” eller ”Mannen som talar med hundar”.


Ur Dog Whisperer.

Rasmus Anderssons slutsatser är ”att det finns mycket relevans i det Cesar Millan säger. Han har fått mängder av amerikaner att börja motionera sina hundar och han har givit dödsdömda hundar en ny chans i livet. Han har fått människor att adoptera istället för att köpa valpar från uppfödare i en värld där hundra­tusentals hundar dödas varje år och han har försökt få folk att engagera sig i sina hundar.

Tyvärr har han också bidragit till att ta hundträningen femtio år bakåt i tiden. Cesar Millan förespråkar ett sätt att se på och förhålla sig till hundar som inte har någon modern forskning som stöd. Den dominanshypotes han lutar sig emot har motbevisats av flera etologer som studerat vilda vargar och förvildade hundar. Men det han­dlar inte bara om dominans, Cesar gör mer än att vilseleda sina tittare att de måste dominera sina fyrfota vänner för att få frid i huset.

För folk som ser Dog Whisperer framstår det som att problem som hundarna dragits med i flera år går att lösa i ett koppelknyck och att vissa hundar bara blir lugna om de tvingas till underkastelse. Det här har en förödande effekt på helt vanliga relationer och på hundar med väldigt vanliga problembeteende eftersom människor är benägna att ta till sig saker de ser på TV. När deras hund skäller på andra hundar och de inte får någon annan vägledning än att rycka i kopplet eller lägga den på rygg så spelar det ingen roll att disclaimern säger ”Don’t try this at home”.” skriver Rasmus Andersson.

Andersson går igenom metoderna: en är den så kallade ”alfarullningen” som används i vissa program. Cesar Millan kallar det ”dominansritual där han tvingar ner hunden på rygg eller på sidan med råstyrka och sätter händerna mot halsen på den. Han fortsätter sedan bestraffa hunden om den rör sig innan den ”är lugn” och han låter den resa sig”, skriver Rasmus Andersson och fortsätter:

”Det här är en klassisk alfarullning som, när ”ledarskapsreglerna” tillämpades i stor skala för många år sedan rekommenderades till hundägare som hade problem med sina hundar. Alfarullningen kommer ur ett misstolkat vargbeteende där en ranglåg varg kan lägga sig ner på rygg för att visa passiv underkastelse. Misstolkningen består i att de som började lära ut alfarullning hade fått för sig att det var den ranghögre som tryckte ner den lägre på rygg och att alfarullning var något vargar och hundar kunde använda i en ”kamp om ledarskapet”.

Alla något så när uppdaterade hundtränare tar idag starkt avstånd från alfarullning eftersom etologisk forskning kring vargars och hundars flockliv visat att det inte alls fungerar så som tidigare antagits. Det förekommer inte dominansritualer på det sätt som Cesar Millan hävdar och alfarullning som metod är oerhört farlig på kort och lång sikt. Att trycka ner en hund eller varg på rygg och hugga tag över strupen betyder på deras språk: Jag ska döda dig! Hur hundarna reagerar är givetvis olika men det är utan tvekan ett av de allra värsta angreppen i en hunds värld.” konstaterar Rasmus Andersson.

Läs hela granskningen här: Vad pysslar Cesar Millan med? – I can´t believe it. It´s a miracle!

Fotnot: I inledningen till varje program av ”Mannen som talar med hundar” kommer en kort text upp som säger att metoderna som ses i programmet inte ska utföras av privatpersoner utan att först ha konsulterat professionell hjälp.

Mannen som myntade begreppet Alfa-hane  har ändrat sig

Grunden till Cesar Millans syn på hundträning är att varje hund behöver en stark ledare, en alfahane. Teorierna om en alfahane myntades på 1970-talet av David L Mech, Senior Research Scientist. Mech studerade vargar, men han har senare tagit tillbaka och modifierat sina teorier.
– Begreppet ”Alfa-hane” indikerar att det skulle handla om en enda varg som var högst i rang och nedanför fanns andra som ville utmana den. Idag talar forskare snarare om en ”moder”-varg eller en ”fader”-varg som uppfostrar flocken, och de har rätt. Jag håller med dem. Enda gången det i vargflockar skulle uppstå en situation med alfavarg är om man sammanförde många olika flockar till en och då hade förmodligen en honvarg med ungar blivit högst i rang, men det är mycket ovanligt att det ens sker i det vilda, säger David Mech i filminspelningen ”Alpha Wolves” som finns på Youtube.

Se hela klippet här: ”Alpha” Wolves

Så har Millan tidigare bemött kritiken 

I en intervju i Sydsvenskan som publicerades under hösten bemötte Cesar Millan kritiken mot honom.
– Jag respekterar att folk har en annan åsikt än vad jag har. Men det lustiga är att de som kritiserar mig kanske sett en video med något som de inte gillar. Men det där är bara en mycket liten procent av allt det jag gör, sa han till Sydsvenskans reporter i artikeln ”Cesar Millan om kritiken och hur allting började”

Millan betonade att han i första hand inte tränar hundar, utan ”människor i hur de ska förhålla sig till hundar”.
– När jag flyttade till staden insåg jag att människor där har svårt med sina hundrelationer. De är inte medvetna om de grundläggande sakerna. Därför vill jag alltid börja med att träna människor, sa Millan till Sydsvenskan.

I en ännu tidigare artikel i Daily Mail från 2012 sa Cesar Millan att även om han i vissa fall använder elchockshalsband till hundar, innebär inte det att han är grym. Läs hela artikeln här:  Yes I give dogs electric shocks – but I´m not cruel