Ministern: ”Vårt största fokus är att få fram foder till djuren”

I år inleds sommaren med den värsta torkan sedan 1992.
– Störst fokus är att få fram foder till djuren. Vi har en nära dialog med Jordbruksverket och LRF, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht. 

Eftersom läget blivit akut höll regeringen en presskonferens idag, den 9 juli, tillsammans med LRF och Jordbruksverket.
– Situationen är mycket allvarlig på vissa håll. Vårt största fokus just nu är att få fram foder till djuren. Det finns inte en helhetslösning, utan många olika delar, sa Sven-Erik Bucht.

Några åtgärder som redan har vidtagits, och även sådana som senare kan komma att  vidtas är: skörda mark som annars skulle sparats, ge eko-bönder tillåtelse att utfordra sina djur med icke ekologiskt foder, eventuella förskottsutbetalningar från EU-kommissionen och en uppmaning till alla med mark där foder odlas att skörda så att djuren kan få mat.

– Vi diskuterar olika former för att frakta foder över landet. Oberoende hur mycket regn som faller från nu kommer många grödor ändå inte att återhämta sig. Det kan bli så att vi kan hamna i ett läge där vi måste slakta mer djur än vanligt om vi inte lyckas få fram foder. Men det är det absolut sista scenariot, som vi vill undvika, sa Palle Borgström, ordförande LRF under pressträffen.

Vad innebär då torkan för djuren? Förutom en hotande brist på foder och halm kan hästar genom att äta gräset, som på grund av torkan fått en annan sockerhalt, i värsta fall få sjukdomen fång.  Till SVT Nyheter säger hästveterinär Louise Karlsson att i samband med torkan har fångfallen blivit fler.
– Framförallt har det varit många hästar som fått fång som inte haft det tidigare, säger hon till SVT Nyheter.

Fång leder till stor smärta, främst vid hovarna och i värsta fall måste hästen avlivas. Det är ett akut tillstånd och hästen måste snabbt få smärtlindrande.

Text Katarina Hörlin
Foto Elsa Frizell

Följ arbetet mot torkan
Följ arbetet med att komma till rätta med konsekvenserna av torkan på regeringens hemsida: Tätt samarbete för att hitta lösningar för ett torkdrabbat lantbruk