Förberedelser inför Almedalen: Fiskarnas bristande djurskydd i fokus

Förberedelser inför Almedalen är i full gång på Djurskyddet Sveriges kansli. På söndag startar årets politikervecka på Gotland. I år ska fiskarnas situation bli känd!

”Visste du att det är tillåtet att märka utsläppta fiskar genom att klippa fenorna av dem?” Det brutala budskapet lyser med gula bokstäver mot den svarta bakgrunden. Emma Lennartsson, 17 år och Tilde Norman, 15 år, klipper ut varje bokstav för hand. Förberedelserna inför Almedalen är i full gång.
– Vi är taggade! Det ska bli kul att se hur det är, tidigare har jag bara varit där som besökare, nu blir det annorlunda när vi mer ska delta och dela ut information!

Båda sökte sommarjobb inom administration via Stockholm Stad och fick arbetet här på Djurskyddet Ungdom.
– Många av mina kompisar är avundsjuka! Att få jobba med så här viktiga saker och dessutom åka till Almedalen. Jag kommer att fortsätta engagera mig i Djurskyddet Ungdom även efter att sommarjobbet är slut, säger Emma Lennartsson.
– Det kommer jag också. Det är viktiga frågor, säger Tilde Norman.

I år ska det bristande djurskyddet för fiskarna lyftas. Djurskyddet Sverige har under försommaren kört kampanjen #Fiskskyddnu, med krav som att koldioxid ska förbjudas som bedövningsmetod inför slakt, att fiskar ska mätas i individer – inte kilogram och att fiskkunskap ska ingå i alla veterinär- och djurskyddsutbildningar.

– Miljarder av vildfångade fiskar omfattas inte av någon djurskyddslag och kvävs till döds och uppfödda fiskar hålls utan krav på miljöberikning och avlivas på plågsamma sätt. Detta är oacceptabelt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Torsdagen den 4 juli hålls seminariet ”Hur hållbart är fisket för fisken?” med deltagare som professor Lotta Berg, vid SLU, vd Anita Falkenek, vid KRAV, programdirektör Linnea Engström, vid MSC, Commercial Marketing Manager Inger Melander, vid ASC och regelutvecklare Maja Forssell, vid Sigill Kvalitetssystem.

Fiskskyltarna som Emma Lennartsson och Tilde Norman just nu skapar kommer att synas i vimlet, upplysa om situationen för fiskar och locka besökare till seminariet.
– Jag har lärt mig väldigt mycket om fisk. Tidigare visste jag att vissa arter höll på att dö ut och de skulle man inte köpa. Men jag hade aldrig tänkt på hur de fiskar som fångas behandlas, ju mer jag lärt mig desto viktigare är det att fler inser hur fiskarna faktiskt behandlas, så att de kan få det bättre, säger Emma Lennartsson.

Läs mer om seminariet här: https://www.djurskyddet.se/aktuellt/hur-hallbart-ar-fisket-for-fisken/

Text & Foto Katarina Hörlin