Igelkottsungars fötter kan kapas av robotgräsklippare

Just nu vårdas en liten igelkottsunge som förlorat sin fot hos KFV Rättviks Viltjour.
– När robotgräsklippare kör över små ungar så rullar ungarna under klipparen och blir av med ben och fötter, säger Emma Billbäck.

Varje sommar får viltjourerna ta emot svårt skadade djur. Avhuggna kinder, bortklippta ögon, uppsnittade hjässor är några exempel på skador. De drabbar mindre djur som igelkottar, grodor och salamandrar. Gräsklipparens vassa knivblad plöjer över gräset, de små djuren körs över och vissa får dödliga skador. Andra kan klara sig om de får vård.

Just nu finns en liten igelkottsunge hos KFV Rättviks Viltjour med avhuggen fot.
– Veterinären tror att hon kommer att klara sig. Hon har ju kvar sin häl att gå på, berättar Emma Billbäck, på KFV Rättviks Viltjour.

Den lilla ungen är en hona. Hon har blivit röntgad och det finns inga fler skador på skelettet.
– Förutom toppen av ett ”finger” som också är avskuret. Hon får god mat och smärtlindrande medicin, berättar Emma Billbäck, som tagit hand om många svårt skadade djur genom åren.
– 
När robotgräsklipparen kör över små ungar så rullar ungarna under klipparen och blir av med ben och fötter. När vuxna blir påkörda så blir det oftast skador på huvud och ansikte, säger Emma Billbäck, som är den som tagit bilden på den lilla igelkottshonan.

För några år sedan började KFV Rättviks Viltjour få in flera igelkottar med svåra huvudskador. Snart insåg de att det var robotgräsklipparna som orsakat det. De gick ut med uppmaningen att stänga av gräsklipparen på natten, då de nattaktiva mindre djuren är ute och rör sig i gräset.

Djurskyddet Sverige gav sitt Djurskyddspris 2017 till en skolklass som tagit fram en prototyp för ”igelkottsräddare” – en plastremsa som fästes längst fram på robotgräsklipparen och hindrade djur från att hamna under den.
– Barnen har på ett bra sätt uppmärksammat ett viktigt djurskyddsproblem och genom sin kreativitet hittat en bra lösning, sa ordförande Linda Maria Vonstad när hon läste motiveringen vid prisutdelningen.
 Men ännu har inte prototypen kommit ut på marknaden. Tills dess blir råden att för djurens skull:

* Stänga av robotgräsklipparen på nätterna.
* Bara köpa gräsklippare som väjer vid minsta hinder. Testa i butiken genom att ta med en strumpa fylld med sand till affären och testa så att gräsklipparen viker av eller backar så snart den känner av hindret. Gör den inte det så köp inte gräsklipparen.

Text Katarina Hörlin
Foto Emma Billbäck, KFV Rättviks viltjour