Regeringen lägger förslag om brott mot djur och ID-märkning av katt i år

I september kommer regeringen att lämna propositioner till riksdagen i två viktiga djurskyddsfrågor: Brott mot djur och Obligatorisk ID-märkning och registrering av katt.
– Äntligen! 2021 kan bli katternas år! säger Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige.


Alldeles nyss kom propositionsförteckningen från regeringen över de propositioner, förslag, som regeringen avser lämna från mitten av januari och fram till efter sommaren.

I september ska regeringen lämna sina propositioner på Märkning och registrering av katt, samt Brott mot djur till riksdagen.

– Det är bra att det nu äntligen kommit ett datum för när regeringen lämnar sitt förslag på obligatorisk märkning och registrering av katter, även om vi hoppats att det skulle ske innan sommaren. Men nu vet vi att det kommer i september och det ser ut som att 2021 kan bli katternas år! säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, som även ser fram emot att få läsa propositionen för brott mot djur.

– Bra att den också kommer i höst. Det är två välkomna frågor som vi arbetat hårt för. Nu vet vi ju ännu inte vad regeringen kommer att ha med i förslagen men jag utgår ifrån att de följer den riktning som utredningarna hade. Båda var ju mycket bra utredningar så det ska bli spännande att läsa regeringens förslag när de kommer, säger Åsa Hagelstedt.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock

Läs mer om båda frågorna och utredningarna här:
Här tar regeringen emot förslaget att införa brottet grovt djurplågeri

Utredare föreslår: Inför obligatorisk märkning och registring av katter