Några goda julråd till dig som har turen att få fira tillsammans med djur

Ischoklad, pepparkakor och ljuvligt doftande blommor. Allt förhöjer julstämningen för oss människor, men kan skapa stora problem för hundar och katter. Här har vi samlat tidningens bästa råd om vad du själv kan göra för att undvika en del av julens risker.

När vi inför förra julen frågade några stora veterinärsjukhus om det verkligen är så att de får in fler fall av hundar och katter som blivit sjuka eller skadade just under julen efter att de ätit olämpliga och ibland direkt giftiga saker svarade alla unisont: JA!

Karin Dileo, pressansvarig på Anicura, berättade:
– Vi ser absolut många fler hundar som exempelvis ätit choklad än övriga tider på året. Vi får även många frågor över telefon om växter, nötter och liknande!

Här kommer ett gäng tips till mattar och hussar som förhoppningsvis kan bidra till en jul utan behov av veterinärvård:

Göm choklad
Hundar ska inte få i sig choklad, eftersom ämnet teobromin kan förgifta dem.

Ge inte hundar lök

Även lök är giftigt för hundar. Så var försiktig om du plötsligt grips av impulsen att bjuda hunden på mat från julbordet. Lök ingår ofta i flera av julens rätter.

Rensa bort russin
Låt inte hundar få äta russin, ett för blotta ögat osynligt mögel som finns redan i vindruvan vilken senare blir russin kan vara farligt för deras njurar. I värsta fall kan det leda till njursvikt.

Nosa inte på nötter!
En nöt kan fastna i hals och i tarm och orsaka livshotande tillstånd för djur. Sitter nöten fast i halsen ge genast första hjälpen. Kräks hunden eller inte vill äta så kan en nöt – eller något annat – ha fastnat i tarmen. Kontakta direkt en veterinär om du misstänker detta. Macadamianötter är giftiga för hundar, och skulle de få i sig en kan de få problem med nervsystem och muskler. Var observant på ”kräkningar, apati, svaghet, ökad kroppstemperatur och skakningar”, uppmanar Evidensia.

Svanssäkra levande ljus
Var varsam med levande ljus! Tänk på att en svans lätt kan bli svedd om den kommer för nära marschaller eller stearinljus. Placera alltid på svanssäkra ställen eller sätt ljusen i lyktor.

Ställ undan vissa blommor
Amaryllis, hyacinter och julrosor har en central roll under julen i många hem, men för katten kan ett bett på dessa och mistel, järnek, samt vissa sorters liljor vara förödande. Njurskador kan uppstå och det har till och.med hänt att katter avlidit, enligt Agria.

Häng tåligt pynt i granen
Se gärna till så att pyntet i granen inte är av tunnaste glas om du firar med en katt. Krossas det kan glassplittret skada.

Kattsäkra julgranspyntet


Städa bort presentsnörena
Ta bort paketsnören innan katten äter upp dem. Varje år opereras cirka 400 katter som fått i sig främmande föremål.

Bjud inte på fett och salt
Salt och fet mat är skadligt för hundar. Deras bukspottskörtel kan i värsta fall inflammeras.

Motionera mer – mata mindre!
Vill du ge ditt djur en verkligt välgörande julklapp som räcker länge? Ge den motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga, enligt länsstyrelsen. Den bästa present du kan ge ett djur är att se till att dess behov av aktivitet fylls.

Aktivera ännu mera – tillsammans med andra djur
Stäm träff med en hundkompis i mellandagarna och låt dem tumla runt i snön.

Foto Linda Bing

Var observant på skakningar
När ni är ute i kölden och du oroas över om det blir för kallt så kan ett riktmärke vara att så länge hunden rör sig, rullar sig och springer i snön är det bra. Skulle hunden börja halta, darra eller skaka måste ni genast gå in. Kontrollera så att trampdynorna är okej, smörj gärna in med vax och salvor. Är du orolig för att hunden blivit för kall: kontakta veterinär.

Ta bort talgbollar
Både hundar och katter kan intressera sig för talgbollar, ta bort dem direkt om de fått tag på en, eftersom nätet kan fastna i magen och de feta bollarna även orsaka inflammerade bukspottskörtlar.

Dela inte med dig av deg
Den kan jäsa i hund- och kattmagar och bilda etanol, som i värsta fall kan orsaka blodtrycksfall och kramper, vilka kan leda till svåra sjukdomstillstånd, även livshotande. Ring veterinär direkt om du misstänker att deg ätits.

Ge djuret tid med dig
Om du har turen att både få vara med djur och vara julledig ägna gärna tiden åt djuren: Lägg ner mobilen, logga ut från datorn och se på ditt djur. Det kan vara ett bra första steg.

Bortbjudna eller får ni gäster? Låt djuret få en egen plats
Se alltid till att djuret har en plats där det kan dra sig undan och vara för sig själv om det önskar vara i fred. Kanske under bordet, vid soffans kortsida eller i soffan bredvid dig. Ta gärna med en filt som visar att detta område är djurets.

Skydda från oönskade klappar
Långt ifrån alla djur tycker om att bli klappade. Berätta gärna direkt för sällskapet att just ditt djur mår mycket bättre och blir lugnare om det får vara lite i skymundan i början. Många barn blir fascinerade över att hunden eller katten kan känna så och visar väldigt ofta en enorm hänsyn.

Ge inte djur som julklapp
Djur är inte saker som kan ges bort. Att bli ägare till ett djur innebär ett livslångt ansvarstagande. Den som ska ta detta ansvar måste själv ha valt det.

Vill du ge någon en bra start för ett framtida liv tillsammans med ett djur låt personen i stället få förbereda sig så mycket det går. Ge dem:

Böcker om det djurslag personen önskar sig som handlar om hur det ska skötas om och vilka behov djuret har.

En kurs på nätet från någon av alla de seriösa och kunniga etologer som har prisvärda, lärorika digitala kurser om gnagare, hundar och katter.

* Bra svar på frågan varför de inte kan få ett djur i julklapp. Läs gärna de frågor alla blivande djurägare bör ställa sig i god tid innan ett eventuellt köp som Djurskyddet Sverige samlat på sin hemsida, läs dem här: Blivande djurägare

Ge gärna bort ett djurpassningserbjudande
Få julklappar blir så uppskattade som ett seriöst, genomtänkt och generöst erbjudande om att vara djurpassare eller rastare. Inte minst under pandemin har behovet av ett nätverk av människor – grannar, vänner, släktingar, kollegor – som kan ställa upp om man blir sjuk blivit så tydligt för många. Varför inte vara den som ger bort ett erbjudande, efter att noga ha tänkt igenom det, i julklapp?

MISSA INTE ATT VILA I JUL! Foto Linda Bing.

Ta in katten om det blir en vit jul
Försök alltid att hålla katterna inomhus när det är kallt ute. Vid -20°C grader ute så förfryser de öron och trampdynor väldigt lätt. Ett isolerat katthus eller krypin kan också fungera. Då kan katterna komma undan kylan om de inte kan ta sig inomhus själva. Stora värmelampor är också väldigt bra för dem att kunna ligga under, om det är inomhus någonstans där det ändå är kallt, exempelvis i något uthus, har Emma på Djurskyddet Västerbotten tidigare tipsat om.

GOD JUL!


Foto Anders Johansson

Text Katarina Hörlin Källor Blå Stjärnans Djursjukhus, Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Evidensia, Anicura, tidigare nummer av Tidningen Djurskyddet, Allmänna råd till hund och kattföreskrifterna, Dyrebeskyttelsen Foto Unsplash, Linda Bing, iStock, Anders Johansson och Shutterstock