Arlas kor utan bete

Arla köper mjölken trots att korna inte fått bete. Nu kräver Djurskyddet Sverige att Arla ska ha egna kontroller. -Man kan inte marknadsföra bregottidyllen och sedan stänga in korna hela sommaren, säger Sven Stenson ordförande i Djurskyddet Sverige.

Länsstyrelsen i Kalmar har inventerat om korna har fått bete under sommaren. Nu riskerar tre arlamjölkbönder åtal för att inte ha släppt ut sina kor. Arla har under hela denna period köpt mjölk från dessa producenter.
-Vi anser att Arla ska ha ett eget kontrollprogram som kan säkerställa att kossorna har det så bra som i reklamen de marknadsför sig med, säger Sven Stenson.

Kontrollprogrammet ska vara ett komplement till Länsstyrelsens inspektioner och vara en blåslampa på bönderna så att de följer lagens krav på bete anser organisationen.
 -Det är dåligt av Arla att inte ta mer ansvar för produktionen. Det finns flera exempel på andra företag inom livsmedelsbranschen som själva säkerställer att djuren har det bra. Detta är inte bara ett svek mot kossorna det är också att lura konsumenten, säger Sven Stenson.

Läs mer:
Kor fick stå inne hela året
Fler vill slippa ta ut korna på bete
Korna som aldrig får går ut