Hiss och diss i Almedalen

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt summerar årets politikervecka i Almedalen.  

Efter fyra intensiva dagar i det politiska påverkansarbetets absoluta mittpunkt lämnar nu Djurskyddet Sverige Visby. Vårt seminarium om att nya djurskyddslagen även måste gälla hemlösa katter var välbesökt, likaså det om vilda djurs rätt att slippa användas som cirkusattraktioner, vilket arrangerades ihop med Djurens Rätt.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt modererade båda seminarierna och deltog själv som djurskyddsrepresentant i programpunkten ”Livsmedelsstrategin – så vill vi ha det” arrangerat av Vi Konsumenter. Innan avfärden från Gotland passade vi på att fråga henne vilka årets djurskyddstoppar och dalar varit.

Topp tre – bäst i år

Åsa Hagelstedt listar:

1. Att Djurskyddet Sverige så tydligt varit djurens röst, både på våra egna seminarier och andras. Jag sprang det årliga Almedalsloppet på onsdagmorgonen och när vi väntade på starten hojtade några andra deltagare: ”Men det är ju du! Du som pratade om djuren igår!” Och det är ju precis det vi vill: nå ut!

2. Naturskyddsföreningens #Vegopepp, som tar avstamp i att köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 45 procent sedan 1990, nu arbetar de för att vi både ska äta mer vego och mycket mindre, men bättre kött. Företag som Axfood och Max har som ett led i satsningen tagit fram bra vegoprodukter och arbetar för att alla ska äta mindre kött, men när de väl gör det köpa bättre kött. Roligt att se att #Vegopeppen fick så stort genomslag under veckan!

3. Alla engagerade människor som kommit till våra och andras seminarier om djurskyddsfrågor!

Bubblare:
– Jag fick träffa TV-ponnyn Vinnie! Han gick och betade nere på gräset i Almedalen.

Sämst i år:
– Att politikerna gett få tydliga besked i djurskyddsfrågor. Vi har varken sett den utlovade livsmedelsstrategin eller fått konkret information om vad den kan komma att innehålla. Likaså väntar vi på den nya djurskyddslagen!

Åsa och Vinnie
Åsa Hagelstedt och Vinnie, den amerikanske miniatyrhästen känd från TV.
Foto: Sara Frick. 

Mer om Almedalen
Missat vad som hänt i Almedalen? Läs Djurskyddet Sveriges rapportering från våra egna och andras seminarier i sociala medier.

Här finns Djurskyddet Sveriges twitter.

Här är Djurskyddet Sveriges Facebook

Här är Djurskyddet Sveriges Instagram

Läs Tidningen Djurskyddets artiklar från Almedalen 2016:
Tiden är inne att stoppa djur på cirkus
En katt har inte nio liv – bara ett
Bra djurskydd är en konkurrensfördel

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Sara Frick (Vinniebilden)