Föreningar, missa inte att söka medel från stiftelser till hjälp för djuren!

Loppis, lottförsäljning och lokala samarbeten: sätten att få in medel för att kunna hjälpa djur är många hos föreningarna ute i landet. En väg är att söka bidrag från stiftelser. Djurskyddet i Kristinehamn har flera gånger fått stöd hos tio-årsjubilerande Heymans Djurskyddsstiftelse. I år söker de igen – gör det ni med!

Heymans Djurskyddsstiftelse ger stöd åt insatser som skyddar alla djur, vilda som tama. Stiftelsen har funnits i tio år och den drivs av Willy och Berit Heyman. I en artikel på stiftelsens hemsida berättar paret om sin önskan att djur får högre status och betonar att det görs alltför lite från myndighetshåll.
– Vår stiftelse är en liten men bra kugge i ett omfattande ideellt djurskyddsarbete, men ytterligare krafter behövs. Det mesta av vårt stöd går till lokala djurskyddsföreningar och katthem runt om i landet, men behovet är mycket stort, säger Willy Heyman i artikeln.

Under dessa tio år har stiftelsen delat ut nästan 1 miljon kronor till stöd för enskilda och föreningar som på olika sätt arbetat för att hjälpa djur.
– I huvudsak är det föreningsdrivet djurskydd som får stöd. Vi har svårt att ge ekonomiskt bidrag till akutinsatser hos privatpersoner, varför vi istället valt att stödja organisationer som i sin tur arbetar med dessa frågor, säger Willy Heyman.

En av de föreningar som tidigare sökt och fått stöd från stiftelsen är Djurskyddet i Kristinehamn.
– Vilken tillfällighet! Jag hade just tagit fram ansökningsblanketten från Heymans. Tänkte att nu är det dags att söka igen, berättar Barbro Palm, på Djurskyddet i Kristinehamn när vi kontaktar henne för att höra vad stödet betytt för föreningen.

­År 2010 sökte och fick föreningen 10 000 kronor till kattverksamheten. 2012 sökte och fick den 15 000 kronor för hundar.
– De var mycket intresserade av vår verksamhet, och ville veta lite om våra hundärenden. Vi berättade. Det var ett par speciella ärenden som var så intressanta att det blev en längre, mycket trevlig, dialog mellan oss. De var mycket vänliga och tillmötesgående. Just det året betydde det mycket att få bidrag till våra hundar, eftersom hundärendena just tagit ordentlig fart i vår förening. Man vill inte tro att det är sant, att det är så många hundar som far illa. 2012 sökte vi så likadant för hundar igen, och var tacksamma för bidraget, berättar Barbro Palm och fortsätter:

– Numera får vi hjälp och bidrag från Djurskyddet Sverige, vilket gör skillnad, och nästan kan ses som avgörande för hundverksamheten. I år tänker vi söka bidrag från Heymans djurskyddsstiftelse för veterinärkostnader av de katter föreningen hjälper. Vi har hittills i år gett nya hem åt cirka 100 utsatta och behövande katter, och hur vi skall kunna klara av de skenande veterinärkostnaderna är en ständig oro. Vi har loppis, vi säljer lotter, vi har katthotell, själv har jag en hotellhund här hemma just nu, o c h vi söker bidrag.

Text Katarina Hörlin
Foto Katinka Ridde Coffey

Gör som Djurskyddet Kristinehamn, sök pengar till din förening!
På stiftelsens webbsida www.heymans.se finns statuter för ansökan av bidrag och ansökningsblankett. Här kommer ni direkt till ansökningssidan: Ansök
Senast den 1:a oktober varje år ska ansökan ha inkommit. Beslut om bidrag fattas senast den 31:a december. År 2016 anslogs sammanlagt 110 000 kr till sex föreningar, huvudsakligen med katt- och hundinriktning och lokaliserade från Malmö i söder till Östersund i norr.
Källa: Heymans Djurskyddsstiftelse

Läs mer om vanvårdsfallet i Kristinehamn
Tidningen Djurskyddet skrev om just det stora vanvårdsfall som Barbro Palm berättar om  i artikeln. Hela reportaget finns här Hundåterträff i Kristinehamn
Blinda Aja har fått ett nytt hem