Låt den inte brinna upp i majbrasan!

Sköna maj välkommen! Med majeldar firas vinterns slut och värmens återkomst. På tisdag är det valborgsmässoafton och då tänds brasor över hela landet. En gammal tradition, men livsfarlig för djuren. Du kan hjälpa dem!

Högen av grenar som samlats ihop till brasan kan ha blivit hem åt igelkottar, fåglar och andra små djur. Risken finns att djuren brinner inne när majbrasorna tänds på tisdagskvällen. Men med enkla medel kan det undvikas. Såhär hjälper du djuren att överleva valborgsmässoafton:

* Stampa på marken! Skaka grenarna innan brasan ska tändas. På så sätt skräms djuren som kanske byggt bo åt sig och sina ungar därinne ut.

* Var ute i god tid! Helst flera timmar innan brasan tänds. Annars finns risk att djuret i sin skräck försöker ta sig in i boet igen. Elden i sig är inte en garant för att igelkotten ska springa iväg – tvärtom kryper den ofta ihop vid fara och riskerar därför att brinna upp.

* Flytta vedhögen om den inte är för stor! Det räcker med några meter så att djuren hinner ta sig ut.

*  Informera andra! Ofta arrangerar föreningar eller kommunen en större brasa. Ring eller mejla arrangören och berätta att brasorna kan bli en dödsfälla för djuren.


Hjälp igelkottarna att komma ut ur brasorna innan de brinner upp. Foto: Armind Rodler, flickr.

Tyvärr har även den för många djur förödande traditionen med fyrverkerier även etablerats under Valborg. Det skarpa ljusskenet och de höga ljuden skrämmer inte bara vilda djur utan det är nu allmänt känt hur hårt drabbade många hundar, katter, hästar, får, grisar och kor blir.

Namninsamlingar att begränsa privatpersoners fyrverkeriuppskjutning har pågått länge, och i förfjol lämnade flera djurskyddsorganisationer och hundklubbar över en namninsamling till den dåvarande inrikesministern med fler än 102 000 underskrifter för en begränsning.

Ta gärna del av Tidningen Djurskyddets bästa råd för att hjälpa djuren genom fyrverkeriplågan: Så kan du lindra fyrverkeriskräcken

Text Katarina Hörlin
Foto iStockphoto och Armin Rodler, Flickr

Källor: SR ”Majbrasorna en dödsfälla för igelkottarna
DN:s ”Valborg – igelkottens värsta dag”
Tidningen Djurskyddet Elda försiktigt på Valborg och skippa fyrverkerierna
Tidningen Djurskyddet Här tar regeringen emot kraven på en fyrverkeribegränsning