Alla minkar i Danmark ska avlivas

Under onsdagseftermiddagen meddelade den danska statsministern Mette Frederiksen att samtliga landets cirka 17 miljoner minkar ska avlivas.

Vid stickprovskontroller har en muterad variant av Sars-CoV-2 funnits hos minkar och människor.
– Det kan få förödande konsekvenser för pandemin över hela världen. Ett muterat virus riskerar att spridas till andra länder, sa Mette Frederiksen.

På Jylland har 207 minkgårdar av de 1 137 som finns i Danmark smittats av coronaviruset SARS-CoV-2, som kan leda till sjukdomen Covid-19. Redan har mer än en miljon minkar avlivats på 67 besättningar. Efter att hittat muterat virus hos fem minkar och tolv människor på Nordjylland, varnar Statens Serum Institut för att kommande vaccin inte ska vara verksamt. Mutationen kallas cluster-5.

– Det värsta tänkbara scenariot är att vi får en pandemi som börjar om från början igen med utgångspunkt i Danmark, säger Kåre Mølbak vid Statens Serum Institut till Danmarks radio.

Avlivningarna av minkbesättningarna ska börja så snart som möjligt. Sent på onsdagskvällen skrev statsministern Mette Frederiksen i ett uttalande på sociala medier att det:
”muterade viruset – via mink – kan innebära risk för att ett kommande vaccin inte fungerar som det ska. Slutsatsen från Statens Serum Institut är helt tydlig:
`Fortsatt minkavel under en pågående COVID-19-pandemi medför en betydande risker för folkhälsan, inklusive möjligheterna att förhindra COVID-19 med vaccin.´
Det krävs mycket resoluta åtgärder. Och som regering kommer vi att göra allt vi kan för att se till att det muterade viruset inte sprids vidare. Därför – tyvärr – är det nödvändigt att avliva alla minkar i Danmark. Även avelsdjur.”

Danmark är världens största minkskinnsproducent med 12–13 miljoner minkskinn om året. 

Text Katarina Hörlin
Foto iStock

Läs mer om minkhållning och pandemin


Danmark avlivar 150 minkbesättningar

Coronavirus på svensk minkfarm