Liberalerna vill avveckla svensk minkuppfödning

Det är dags att avveckla svenska minkfarmer av djurskyddsskäl. Det beskedet gav Liberalerna igår.
– Ett mycket välkommet beslut, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

Jordbruksverket har infört ett avelsstopp i för svenska minkfarmar under hela 2021 efter att det hittats covid-19-smittade minkar på svenska gårdar. Anledningen till nedstängningen är smittskyddskäl, men många anser att hela näringen nu kan stängas ner permanent av djurskyddsskäl. Nu ansluter sig Liberalerna till den linjen, enligt ett pressmeddelande där de skriver:

”Djurskyddskraven för minkuppfödning har skärpts stegvis, men Sverige är inte det mest ambitiösa landet i Europa. Kritiken ur djurskyddsperspektiv har fortsatt. Det handlar bland annat om att minkar, som är vattenälskande och rörliga djur, inte får utlopp för sitt naturliga beteende när de hålls i bur. Återkommande larmas om stressade minkar som utvecklar stereotypa beteenden.”

Avvecklingen föreslås antingen ske genom skärpta djurskyddskrav eller ett förbud. ”I båda fallen bör det finnas en omställningstid. Vid förbud bör företagarna kompenseras ekonomiskt.

– Liberalerna anser att det är dags att avveckla svenska minkfarmer. Branschen förtjänar tydliga besked om framtiden, säger Liberalernas talesperson i miljö- och jordbruksfrågor, Nina Lundström.

– Ett mycket välkommet beslut från Liberalerna. Minkhållningen är inte förenlig med den svenska djurskyddslagen och nu har pandemin visat att det även finns smittskydds- och folkhälsoskäl att stänga verksamheten. Nu hoppas vi att Socialdemokraterna och ytterligare minst ett parti tar samma ställningstagande, säger Åsa Hagelstedet, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har redan tidigare tagit tydlig ställning för ett permanent förbud. Flera andra länder har redan förbjudit minkhållning.

Text Katarina Hörlin
Foto Elsa Frizell

Läs tidigare i artiklar om pälsdjursuppfödning här: