Här tar regeringen emot kraven på obligatorisk id-märkning och registrering för katter – förslag lovas innan jul

Kampen för katternas rätt till id-märkning och registrering fortsätter. I fredags överlämnades fler än 40 000 underskrifter till regeringen från personer som kräver att katter får samma rättsliga skydd som hundar.

Regeringen kommer att lägga fram sin proposition om obligatorisk id-märkning och registrering av katter innan jul. Det berättade Per Callenberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan under Djurskyddet Sveriges överlämning av 40 309 namnunderskrifter för katters rätt som samlats in genom kampanjen Stoppa Kattastrofen.

– Det har ju varit en regeringskris under sommaren men vi arbetar för fullt med förslaget. Det är alltid svårt att lämna ett exakt datum men vi kommer att lägga fram det i höst, definitivt innan jul och vi kommer att ha lagt fram frågan för riksdagen innan valet 2022, sa han och tog emot de 40 309 namnunderskrifterna som överlämnades av jaktgoldenretrievern Party.

– Tack! Det här var verkligen en av de gladaste överlämningar jag upplevt! Och självklart ser vi allvarligt på frågan, för hundar är det en självklarhet att det ska vara ordning och reda, att de ska vara id-märkta, klart att katterna ska få göra samma resa! Det handlar om deras status.

– Jag vet att ni på Djurskyddet Sverige är mycket nöjda med utredningen som Ulrika Geijer gjorde, och även många remissinstanser, som polisen och länsstyrelserna, är för en obligatorisk id-märkning och registrering av katter. Men det är viktigt för oss att ta in alla aspekter innan vi lägger fram vårt förslag. Men det kommer. Och det kommer innan jul, sa Per Callenberg.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt som bistod Party i överlämnandet underströk hur viktigt det är att det blir ett slut på den orättvisa och orimliga skillnaden i lagstiftning mellan hundar och katter.

– En obligatorisk märkning av katter skulle hjälpa fler bortsprungna att hitta hem och oseriösa kattägare kan identifieras eller fråntas sin katt. Alla katter förtjänar ett hem och en id-märkning. Det känns bra att höra att ni i regeringen snart ska lämna ert förslag, vi är många som väntar på det, sa Åsa Hagelstedt.

Text & Foto Katarina Hörlin

Mot Näringsdepartementet med 40 309 underskrifter för katterna. Emma Brunberg, Party, Sandra Rönnsved och Åsa Hagelstedt.
Ett varmt mottagande fick statssekreterare Per Callenberg av Party innan överlämnandet.
Statssekreterare Per Callenberg, Djurskyddet Sveriges överlämnarhund Party och generalsekreterare Åsa Hagelstedt tillsammans med 40 309 underskrifter från alla som vill Stoppa Kattastrofen, och ge katter samma status och rättigheter som hundar.

Se den prisade kampanjfilmen

Klicka på bilden. Mer om kampanjen här: Stoppa kattastrofen


Ta del av utredarens förslag

Utredare föreslår: Inför obligatorisk ID-märkning och registrering av katter

Inget förslag om obligatorisk ID-märkning i år